Now Reading:
Obilježeno velikih 55 godina rada rodilišta OB Zabok – U nešto više od pola stoljeća u zabočkom je rodilištu rođeno više od 47 tisuća malih Zagorki i Zagoraca
Full Article 5 minutes read

Obilježeno velikih 55 godina rada rodilišta OB Zabok – U nešto više od pola stoljeća u zabočkom je rodilištu rođeno više od 47 tisuća malih Zagorki i Zagoraca

U prostorima Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatski veterana u subotu je obilježeno velikih 55 godina rada rodilišta Odjela ginekologije i porodništva.

U tom je periodu u rodilištu obavljeno više od 46 tisuća poroda te je rođeno preko 47 tisuća malih Zagorki i Zagoraca, a potvrdio je to i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te dodao kako se sve više majki s područja Zagrebačke i Varaždinske županije te ostalih dijelova Hrvatske odlučuju na porod, upravo u zabočkoj bolnici jer kako je rekao, ovo je rodilište prijatelj djece i prijatelj majki.

– Stalno se ulaže u nove tehnologije, zaposlenici se stalno dodatno educiraju i sama atmosfera oko rodilišta je fantastična te je to rodilište koje privlači majke. Kad kao pacijenti dolazimo u bolnicu, dolazimo sa strepnjom, dok na ginekološki odjel uvijek dolazite sa smiješkom na licu. Dječji plač je ovdje sreća, ovdje se rađa novi život i to je sigurno najveseliji odjel u bilo kojoj bolnici, pa tako i u našoj – rekao je župan Kolar te napomenuo kako Županija svake godine, već desetak godina zaredom, van svih financiranja bolnice jednom godišnje, posebno financira nešto što je ginekološkom odjelu, odnosno rodilištu najpotrebnije. Tako je bilo i ove godine, a tako će biti i ubuduće – dodao je župan.

Obilježavanju velikog jubileja prisustvovala je i Vera Katalinić Janković, posebna savjetnica i izaslanica ministra zdravstva koja je naglasila kako je sudeći prema brojkama, odjel ginekologije aktivno sudjelovao u rastu hrvatskog stanovništva.

– Posebno veseli, na što smo i mi u Ministarstvu ponosni je da je ovo rodilište prijatelj djece. Ne samo da su tu titulu stekli od UNICEF-a, nego su je unutar desetak godina uspjeli i ponoviti, a to vjerujte nije jednostavno. Puno je jednostavnije izgraditi zgradu nego imati kvalitetne ljude, koji će posao odrađivati na ovakav način kako se ovdje radi – rekla je Katalinić Janković.

Voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Rajko Fureš naglasio je kako je danas Odjel ginekologije doista odjel koji pokušava implementirati najsuvremenije spoznaje s područja medicine, ali i humanosti te svega onoga što je trenutno aktualno i recentno, u korist i na zadovoljstvo trudnica, rodilja, ginekoloških pacijentica i novorođenčadi.

– Naše rodilište nosi titulu Prijatelj majki, a koja govori u prilog tome da trebamo podizati kvalitetu i da trebamo naglašavati humani odnos prema našim trudnicama i rodiljama, da žene izlaze iz rodilišta zadovoljne i da im to ostane u sjećanju kao najljepši događaj u njihovom životu. Sigurno da to iziskuje veliki trud i veliki angažman, ali nema većeg zadovoljstva za sve nas od zadovoljnih trudnica, rodilja i kasnije djece – rekao je Fureš te dodao kako su 2016. godine postali prvo rodilište koje je na području RH uvelo obezboljavanje poroda takozvanim rajskim klinom odnosno dušičnim oksidulom.

– Danas nam je taj zahvat u rutinskoj uporabi i svaka trudnica koja izrazi želju za takvim načinom obezboljavanja poroda, mi ćemo joj to vrlo rado omogućiti. Isto smo tako, ovih dana smo u rutinsku uporabu uveli i dodatnu metodu obezboljavanja poroda, a to je epiduralna analgezija – pojasnio je Fureš.

Dodao je i kako postotak žena koje u njihovo rodilište dolaze iz drugih krajeva Hrvatske iznosi oko 10 do 15 posto, a prosjek rađanja djece na godišnjoj razini kreće se oko tisuću novorođenih.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina naglasio je kako je OB Zabok evolucijom kroz godine došla do jedne zavidne razine zdravstvene zaštite koju danas pružaju.

– Rodilište se 2008. godine preselilo u ovu lijepu zgradu, i dok nekadašnji prostori nisu imali pregrade, danas je svaki boks ograđen sa staklenim stijenama, ima televizor i svu moguću medicinsku opremu kako bi se našim rodiljama olakšao porod. Sve to doprinosi tome da danas na odjelu rodilišta imamo 900 do 1000 poroda. Možemo se ponositi s prostorom i medicinskom opremom, no posao čine ljudi. Imamo izvrsne liječnike, medicinske sestre, primalje, babice, dječju sobu, pedijatriju koja radi u dječjoj sobi prilikom poroda pa do otpusta djeteta i rodilje kući, sve ono što čini suvremenu ginekologiju. Pratimo trendove i to će doprinijeti tome da naše trudnice i rodilje imaju vrhunsku uslugu u bolnici, da se ne osjećaju kao u bolnici nego kao u hotelu. Ovo je odjel u koji pacijenti dolaze i odlaze s osmijehom na licu. I dalje ćemo se truditi pružati vrhunsku uslugu – poručio je Vančina.

Opća bolnica Zabok jedna je od prvih bolnica u Hrvatskoj počela raditi raditi laparoskopske operacije.

– Bez entuzijazma nema ničeg u medicini. Tako je ondašnje vodstvo na čelu s profesorom Koperom otišlo u Ameriku i unijelo novitete u našu malu bolnicu i mali odjel ginekologije. Zahvaljujući tom entuzijazmu u ovaj dio Hrvatske i Europe donijeli smo laparoskopske operacije za ginekologiju i za kirurgiju te smo danas predvodnici. Cilj nam je educirati mlade liječnike da koriste te tehnike i da pacijentice kojima je potrebna operacija budu čim prije u oporavku – izjavio je ravnatelj Vančina.

Bivša županica Sonja Borovčak kratko je podsjetila kako je kao saborska zastupnica inzistirala na projektu izgradnje nove bolnice u Zaboku.

– Zagorcima je zaista trebala nova bolnica. Bila sam jako uporna i vjerujte nije bilo nimalo lagano. Odradili smo jedan jako dobar posao. Sve je krenulo, nije bilo nikakvih zastoja, nikakvih prekoračenja. Ovo je najjeftiniji kvadratni metar izgrađenog novog bolničkog prostora u Hrvatskoj – zaključila je Borovčak.

www.sjever.hr
17.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.