Now Reading:
Međimurski branitelji dali su nemjerljiv doprinos hrvatskoj slobodi – “Tijekom obrane u svakom kutku Lijepe naše se mogao čuti naš međimurski kaj”
Full Article 3 minutes read

Međimurski branitelji dali su nemjerljiv doprinos hrvatskoj slobodi – “Tijekom obrane u svakom kutku Lijepe naše se mogao čuti naš međimurski kaj”

U organizaciji Međimurske županije, Županijske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske i Grada Čakovca u subotu je održano obilježavanje 31. obljetnice Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja.

U spomen na sve stradale u Perivoju Zrinskih kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Tom je prilikom međimurski župan Matija Posavec naglasio kako je 17. rujna 1991. godine vojarna u Čakovcu bila prvi oslobođeni vojni objekt u Hrvatskoj te kako je to veliki događaj za noviju hrvatsku povijest, a pogotovo za sve Međimurce.

Dodao je i kako se ne smije zaboraviti da su večer ranije oslobođene karaule u Donjoj Dubravi, Kotoribi, a dan kasnije i u Goričanu, s obzirom na to da se i tada tamo nalazio granični prijelaz.

– Također, u sjećanje i spomen na sve one koji su dali doprinos u Domovinskom ratu, treba reći da nije bilo Međimurca koji nije bio na nijednom ratištu tijekom Domovinskog rata. Prvi oslobođeni objekt u Hrvatskoj, naša vojarna u Čakovcu je oslobodila i količinu oružja od koje se moglo naoružati 3200 pripadnika tadašnje teritorijalne obrane i slavimo i poštujemo taj 17. rujna, ali slavimo i poštujemo i 22. rujna kada je nastala i 34. inženjerijska bojna. Obilježavamo i 11. rujna kada je zasebna postrojba Policijske uprave varaždinske, gdje su bili i međimurski policajci, otišla branit Vukovar – izjavio je župan Posavec te naglasio kako je prema svemu tome doprinos Međimurja u Domovinskom ratu bio nemjerljiv i da treba to isticati.

Stjepan Horvat, predsjednik udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije naglasio je kako je ponosan i sretan što se nakon 31 godine dokazuje zajedništvo međimurskih branitelja.

– Mi smo mudrošću i smišljenom akcijom oslobodili međimurski kraj koji je bio zauzet i okupiran Jugoslavenskom narodnom armijom. Taj dan mora biti zapisan zlatnim slovima u međimurske anale jer smo prvi puta u povijesti Međimurja, oslobodili Međimurje, sami, bez ičije pomoći. Naši su Međimurci branili Hrvatsku i u svakom kutku naše domovine se mogao čuti naš međimurski kaj. Nažalost, svaki rat i svaka nesreća odnosi i žrtve. Tako je 78 međimurskih branitelja položilo svoje živote u temelje Lijepe naše, a na kojima se stvarala demokratska i slobodna država Hrvatska – zaključio je Horvat.

jmiklauzic / www.sjever.hr
17.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.