Now Reading:
Zbrajaju se ogromne štete u Čazmi – dio naselja još uvijek bez struje, prioritet je pokrivanje krovova
Full Article 2 minutes read

Zbrajaju se ogromne štete u Čazmi – dio naselja još uvijek bez struje, prioritet je pokrivanje krovova

Nakon sinoćnjeg nevremena koje je pogodilo Čazmu, u petak se sastao Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije gdje je istaknuto kako će pomoć stići svima.

-Želim zahvaliti svim žurnim službama što su promptno reagirale nakon jučerašnjeg nevremena. Mnogi su cijelu noć bili na terenu. Krovovi su skliski. Muškarac koji je pao s krova kuće zbrinut je u bjelovarskoj bolnici. Stabilno je i vjerojatno će sve biti u redu s njim. Apeliram na ljude da se paze jer vrijeme nam ne ide na ruku – poručio je župan Marko Marušić.

Župan je istaknuo kako mu se javljaju mnogi gradonačelnici i župani i nude pomoć. Da bismo, kazao je, spriječili zagušenje koje se u ovakvim situacijama može dogoditi, moramo biti efikasni.

-Sva ministarstva su na raspolaganju i ja zahvaljujem na tome Vladi RH. Robne zalihe su nam na raspolaganju, ali prvo moramo utvrditi što je potrebno i u kojim količinama. Sinoć je stigla cerada i agregati. Obići ćemo područje i prioritetne slučajeve opskrbiti ceradama. Ima situacija gdje ljudi nemaju što jesti, to rješavamo. Osiguran je i privremeni smještaj za one kojima će to biti potrebno. Nužno je da budemo koordinirani i učinkoviti – kazao je župan.

Osim Čazme koja je najteže pogođena, stradala je i općina Berek te grad Grubišno Polje, ali riječ je o puno manjoj materijalnoj šteti. Štete na stambenim i gospodarskim objektima, kao i na poljoprivrednim kulturama u Čazmi su iznimno velike, a grad je trenutno usmjeren na što hitnije pokrivanje kuća. Na četrdesetak kuća potpuno su skinuti krovovi s građom, a podatak o tome s koliko je kuća djelomično skinut crijep nisu poznati, no i one su brojne. Štete se zbrajaju na školama i sportskoj dvorani zbog čega u petak nije bilo nastave.

Dio naselja još uvijek nema struje, a oko 20 posto područja očekuje normalizaciju opskrbe električnom energijom. Vodoopskrba je stabilna, a voda zdravstveno ispravna i kontrolirat će se stalno.

www.sjever.hr / bbz.hr
16.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.