Now Reading:
Novi turistički proizvod – istražite tradicijsko vinogradarstvo i bogatu etnološku tradiciju koprivničko-križevačkog podneblja
Full Article 2 minutes read

Novi turistički proizvod – istražite tradicijsko vinogradarstvo i bogatu etnološku tradiciju koprivničko-križevačkog podneblja

„Samo je vu goricaj živlenja pravi raj!“ naziv je izložbe koja je u petak upriličena u Muzeja grada Koprivnice, čime je i službeno završen projekt rekonstrukcije i otvorenja novog izložbenog sadržaja i stalnog postava gradskog Muzeja.

Projekt je realiziran u sklopu EU projekta „Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja” (prekogranična suradnja Mađarska-Hrvatska), a njime je obnovljen i opremljen podrumski prostor Muzeja i postavljena stalna izložba koja je tematski u nekoliko cjelina predstavila vinski folklor i bogatu etnološku tradiciju podneblja Koprivničko-križevačke županije.

Stalni postav predstavlja dvije tematske cjeline: tradicijsko vinogradarstvo i pučku pobožnost, koje su kroz starinske eksponate i sjajnu interpretativnu priču približili bogatstvo običaja vezanih za vinogradarstvo Podravine i Prigorja.

Svečanom otvorenju prisustvovao je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je, uz čestitke sudionicima i partnerima na projektu, u prigodnom govoru naglasio kako je postav stvorio novi kvalitetan kulturno-turistički proizvod te omogućio brendiranje turističkih paketa, organizaciju aktivnosti i tematskih ruta u Hrvatskoj, ali i u Mađarskoj.

Dodajmo kako je europskim projektom „Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja“ vrijednim gotovo milijun eura osim uređenja podrumske etaže koprivničkog Muzeja (za koju je izdvojeno oko 540 tisuća eura), izgrađena i eko kuća u mađarskom Tótszentmártonu. Nositelj projekta je Grad Koprivnica, a partneri su Muzej grada Koprivnice i Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura.

www.sjever.hr / kckzz.hr
16.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.