Now Reading:
Župan Kolar u obilasku 540 tisuća kuna vrijedne sanacije klizišta Dugnjevec – ” Do kraja godine u planu imamo sanirati još tri odrona i šest klizišta”
Full Article 3 minutes read

Župan Kolar u obilasku 540 tisuća kuna vrijedne sanacije klizišta Dugnjevec – ” Do kraja godine u planu imamo sanirati još tri odrona i šest klizišta”

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je u društvu ravnatelja Županijske uprave za ceste, Stjepana Sirovca obišao radove na sanaciji klizišta Dugnjevec na lokalnoj cesti Kumrovec – Dugnjevec – Tuhelj.

Kako je istaknuo krapinsko – zagorski župan Željko Kolar ovo je samo jedno od ukupno šest gradilišta sanacije klizišta, a koliko ih je ukupno na području Krapinsko – zagorske županije.

– Treba napomenuti da ih imamo 20 aktivnih. Od tih 20 aktivnih, za njih 15 imamo spremnu dokumentaciju. Imamo i desetak odrona. Do kraja ove godine nam je u planu da riješimo tri odrona i šest klizišta, s time da kroz Fond solidarnosti mislimo isfinancirati još šest klizišta i još tri odrona – rekao je župan Kolar dodavši kako se boje kakav će utjecaj nadolazeće jesenske kiše imati na ovu ogromnu sušu koja je iza nas.

– Popucala je zemlja i bojimo se da ćemo imati praktički jedan val novih klizišta koja će se pojaviti na ovim našim zagorskim bregima. Vjerujemo da ćemo kroz novu financijsku omotnicu biti natječaja na koji ćemo moći aplicirati za sufinanciranje radova na klizištima pa smo zbog toga i užurbano projektirali. Očekujem da ćemo do proljeća za sva ova aktivna klizišta i odrone imati spremnu dokumentaciju, a kroz kontrolu i obilazak te informacije jedinica lokalne samouprave, ćemo vidjeti što će se novog otvoriti do proljeća – pojasnio je Kolar.

Ipak kako god bilo, dodao je da se radi o dugoročnom problemu kojeg rješavaju iz godine u godinu te će i nadalje kroz Fond solidarnosti i kroz natječaj Hrvatskih voda, kako je rekao, odgurnuti jedan veći dio.

– Mi kroz Fond solidarnosti imamo stopostotno financiranje, dok s Hrvatskim vodama sufinanciramo 45 posto i naravno da nema dileme koji je način bolji. Međutim, i ovaj projekt i program Hrvatskih voda je nama jako puno pomogao jer nije isto financirate li 40 posto od 8 milijuna ili svih 100 posto od 8 milijuna. Sad imamo i Fond solidarnosti iz kojeg možemo financirati 100 posto, sredstva su ograničena, ali mi ćemo ih maksimalno iskoristiti. Mi smo kao županija povećali alokaciju za 20 milijuna, ŽUC se javio s 12,5 milijuna, javili su se neki gradovi i općine i mi ćemo za mjesec dana tih 20 milijuna zatvoriti. Potreba je za još nekih 10-ak milijuna interventno, tako da ćemo s ministarstvom zatražiti to. Ako dobijemo još pola dodatno, bit ćemo jako zadovoljni – poručio je župan Kolar.

Kako je pak objasnio Stjepan Sirovec, ravnatelj Županijske uprave za ceste na ovom dijelu lokalne ceste 22029, u naselju Dugnjevec došlo je do aktivacije klizišta i odrona na način da je došlo do puknuća skroz do ruba kolnika na nizbriježnoj padini uz cestu i sam time je došlo do poremećaja u sigurnosti odvijanja prometa.

– Kako bismo to vratili u prvobitno stanje pokrenuli smo određene istražne radove i naručili projektno-tehničku dokumentaciju, proveli postupak nabave te krenuli s radovima. Izvođač radova je tvrtka Završni radovi Krešo, a ukupna vrijednost ove investicije je nešto više od 540 tisuća kuna. Sam stručni nadzor provodi tvrtka Pro next, a vrijednost radova je 23 tisuće kuna. S radovima smo započeli početkom kolovoza, a ugovorni rok izvođenja radova je 30. rujna – objasnio je Sirovec te kazao da s obzirom na dobru dinamiku, završetak radova očekuje krajem ovog mjeseca.

www.sjever.hr
15.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.