Now Reading:
U Loboru održan Okrugli stol “Žene i politika” – “Još uvijek je to muški posao jer društvo percipira ženu kao nekog tko snosi najveći teret u obitelji”
Full Article 5 minutes read

U Loboru održan Okrugli stol “Žene i politika” – “Još uvijek je to muški posao jer društvo percipira ženu kao nekog tko snosi najveći teret u obitelji”

U organizaciji ZIP portala – SL Konzalting Krapina, a u suradnji s Općinom Lobor, u Loboru je u srijedu održan Okrugli stol “Žene i politika” čiji je cilj osnaživanje žena za ulazak u politiku, za još jaču vidljivost i aktivnost i za veću participaciju na najvišim razinama vlasti. Tema okruglog stola je bila “Kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i zašto se žene aktivnije ne uključuju u politiku?”

Kao jedna od sudionica u raspravi je sudjelovala Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište pri Ministarstvu poljoprivrede, koja je kako je istaknula, aktivna u politici od 2001. godine te je često aktivno sudjelovala u izborima, ali nikada za nekakve vodeće funkcije.

Još uvijek je to muški posao, zbog društva u cjelini koje percipira ženu kao nekog tko mora podnijeti najveći teret u obitelji. Da to nije tako, žene bi se više angažirale, bile bi više poticane u svojoj zajednici da se bave politikom. Često pitaju žene u intervjuima, kako spajate privatni i poslovni život? Nikada nisam čula da su to pitali muškarca, iako i muškarac može koristiti porodiljni dopust, biti domaćica, iako može biti sve što i žena, muškarci često kažu da ne bi oni to sve mogli. Ja mislim da mogu, ali se društvo tako posložilo da od njih to zapravo ne očekuje – rekla je Zokić.

Kao domaćin ovog događanja, okupljenima se obratila i načelnica Lobora, Ljubica Jembrih, objasnivši kako se aktivno u političku uključila 2017. godine kandidaturom za načelnicu Općine Lobor te je otad u svim sferama političkog života.

– Tu sam se susrela sa svim problema i uvidjela koliko je nas malo žena uključeno u politiku i koliko nas ima volje, ali nema možda snage, hrabrosti i potpore da se uključi. Upravo zbog toga i podržavam ovakva događanja vezana uz tu temu. Smatram da mi žene koje jesmo na takvim funkcijama moramo biti primjer i ta jedna snaga i potpora ostalim ženama koje bi se htjele uključiti u politiku – pojasnila je Jembrih dodavši kako su žene u politici u ruralnim područjima, nažalost još uvijek pomalo tabu tema.

– Veseli me svaki put, kad na izborima vidim da ima žena na listama na kojima nisu zadnje nego su pomiješane, i kao nositeljice lista i prva mjesta općinskih, gradskih i županijskih lista bez obzira na političku stranku, ali ima ih više i to me veseli. Mogu samo dati apel ženama da se stvarno ohrabre i odvaže na taj korak i uključe u politički život svog mjesta, grada, općine gdje već žive – poručila je Jembrih.

Dodala je isto tako da ni prije politike nije imala 8-satno radno vrijeme jer je vodila svoj privatni knjigovodstveni servis, što je isto tako zahtijevalo cjelodnevnu aktivnost.

– Za svaki takav posao potrebna je velika podrška obitelji, ali smatram da isto takva podrška mora biti i ako je muški član obitelji uključen u politički ili poduzetnički život. Obitelj tu mora biti skladna i disati kao jedno da bi se to uspjelo – izjavila je Jembrih.

Jasenka Auguštan – Pentek, gradonačelnica Zlatara, smatra da su izborne kvote potrebne kako bi više žena bilo stvarno uključeno u politički život

– Mi žene moramo se međusobno ohrabrivati i pozitivnim primjerima pokazati da žene mogu biti uspješne u politici. To jedino mijenja svijest ljudi koji onda biraju žene. Na nacionalnoj razini kvote su još uvijek potrebne kako nas muškarci ne bi stalno preticali i kako bi se izborile za mjesta koja nam pripadaju. Vjerujem da sam svojim primjerom pokazala da žene mogu biti uspješne i da se građanima promijenila percepcija o ženama u politici. Možemo vidjeti da su sada oko Grada Zlatara četiri žene načelnice svojih općina što je jedinstveni primjer u Hrvatskoj – rekla je gradonačelnica Auguštan – Pentek naglasivši kako su žene puno upornije možda i zbog toga jer se moraju puno više dokazivati od muških kolega.

Ponosna svojim ulaskom u politiku, kojom se bavi nešto više od godinu, je i Ana Kruhak.

– Zadovoljna sam svojim ulaskom u politički život, zato što smatram da se žene trebaju što više uključivati, ne samo u javne djelatnosti, nego i u političke aktivnosti, jer itekako mogu puno doprinijeti našem društvu. Isto tako, po meni to ne smije biti samo nekakav zakonski okvir, nego imperativ da žene same u sebi prepoznaju da imaju tu svoju vrijednost i mogu dati svoj obol, kako u javnom tako i u političkom životu – objasnila je Kruhak te se osvrnula na odnos s muškim kolegama.

– Moram reći da me kolege odlično prihvaćaju, zato što sam ipak nova u tom području, tako da mi stoje na usluzi i što se savjeta i sugestija tiče, i to mi je zapravo vjetar u leđa i motivacija za nekakve daljnje političke aktivnosti – zaključila je Kruhak.

jmiklauzic / www.sjever.hr
15.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.