Now Reading:
TURIZAM 4.0 Projektom Varaždinske županije i Mađarske kroz centre za posjetitelje spajaju se dvije obale Drave
Full Article 3 minutes read

TURIZAM 4.0 Projektom Varaždinske županije i Mađarske kroz centre za posjetitelje spajaju se dvije obale Drave

Međunarodna konferencija „Suvremene IT tehnologije i njihove primjene u turizmu” koja se odvija u sklopu projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – AT@AT.CB”, u sklopu kojeg će biti uređena dva centra za posjetitelje, u Županijskoj palači u Varaždinu te u gradu Csurgó u Mađarskoj, održana je u organizaciji Varaždinske županiji u Hotelu Turist.

Projekt „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – AT@AT.CB” sufinanciran je iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014-2020 (Europski fond za regionalni razvoj), a njegova ukupna vrijednost je 1.245.215,36 eura, od čega EU sufinancira 1.058.433,04 eura ili 85 posto.

Partneri iz Hrvatske su uz vodeću Varaždinsku županija i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannon – Nagykanisza kampus. Projekt bi trebao trajati do kraja godine, a cilj mu je integrirati jedan zajednički turistički prostor kroz razne atrakcije jedne i druge strane obale Drave uz korištenje informatičkih tehnologija. To će se integrirati u zajedničku bazu podataka za turiste kroz proširenu stvarnost i video igrice gdje gdje će se dobiti digitalna arhiva baštine za turiste. Uz posjetiteljske centre za turiste će biti pripremljene i mobilne aplikacije i brojne radionice što će dati jednu novu dimenziju suvremenog turizma 4.0.

Direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ ističe kako je ovaj važan EU projekt uvelike doprinosi turističkom razvoju ovog prekograničnog područja.

-Osim budućeg jedinstvenog centra za posjetitelje koji će dobiti Varaždinska županija, posebno nas veseli činjenica da smo dobili bazu i analizu postojeće kulturne i prirodne baštine na ovom području, a dionici u turizmu Varaždinske županije moći uključiti u edukacije upravo na temu IT-a i razvoja turizma – rekao je Mališ dodavši kako ovaj projekt potiče kvalitetnu međunarodnu suradnju i razmjenu iskustava s mađarskim kolegama za bolje pozicioniranje Varaždinske županije na turističkom tržištu.

– Turistička industrija se promijenila, a uključivanje IT tehnologija u turizam preduvjet je za privlačenje suvremenih gostiju. Turizam bez naprednih tehnologija danas je neizbježan, a uz sve mogućnosti koje pruža, veselimo se razvoju turizma Varaždinske županije upravo u tom smjeru – zaključio je.

Varaždinski župan te domaćin ovog međunarodnog susreta, Anđeko Stričak ističe ovaj projekt važan zato što spaja informacijsku tehnologiju i turizam, što su zapravo dvije najdinamičnije industrije na svijetu.

-Dodana vrijednost je upoznavanje posjetitelja i turista ne samo s urbanim, već i ruralnim dijelovima Varaždinske županije i mađarskog grada Csurgó i njegove okolice. Ruralna područja, nažalost, često ostaju nekako zapostavljena, a imaju velike potencijale i brojne znamenitosti koje vrijedi upoznati i posjetiti.Upravo zahvaljujući aplikacijama i tehnologiji virtualne stvarnosti ruralna područja će se dodatno popularizirati u turističkom smislu, čime turistička ponuda dobiva sasvim novu dimenziju – rekao je Stričak.

Podsjetio je kako su u tijeku radovi na preuređenju podruma Županijske palače, budućeg Centar za posjetitelje, koji će biti opremljen visokom tehnologijom, a sve s ciljem kako bi se na dinamičan, edukativan i atraktivan način predstavila kulturna i prirodna baština.

-No, projekt ne čine samo građevine, infrastruktura, tehnologija, već i ljudi. U ovom slučaju su to stanovnici s mađarske i hrvatske strane granice, koji već stoljećima žive zajedno na ovom području, no ne poznaju se možda dovoljno. Ovim projektom ćemo otvoriti mogućnosti suradnje i međusobnog upoznavanja kako samih stanovnika ovog područja, tako i turista koja dolaze u posjet – zaključuje župan.

abrkic/sjever.hr
15.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.