Now Reading:
PROJEKT VRIJEDAN 15 MILIJUNA KUNA Vučković i Posavec na otvorenju skladišta krumpira u Belici: Međimurje se može pohvaliti i naprednom infrastrukturom koje se ne bi postidjeli nigdje u svijetu
Full Article 5 minutes read

PROJEKT VRIJEDAN 15 MILIJUNA KUNA Vučković i Posavec na otvorenju skladišta krumpira u Belici: Međimurje se može pohvaliti i naprednom infrastrukturom koje se ne bi postidjeli nigdje u svijetu

U Belici je u četvrtak otvoreno specijalizirano skladište za hlađenje krumpira Agrobela, a riječ je o projektu vrijednom 15 milijuna kuna, od kojih je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo više od 7 milijuna bespovratnih sredstava iz Programa ruralnog razvoja.

Ne čudi, stoga, što je na otvorenje stigla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je podsjetila da je Ministarstvo u srpnju 2020. objavilo natječaj vrijedan 115 milijuna kuna.
-Na kraju smo podržali 26 projekata vrijednih 102 milijuna kuna, što se tiče potpore, ali mnogo vrednijih što se tiče investicije, a ovo je jedan od najboljih primjera – kazala je ministrica te dodala da je velik broj projekata u Međimurskoj županiji, no da ih ima i u susjednoj Varaždinskoj županiji te u Lici.

-Ova županija je, unatoč tome što je mala površinom, dosad ugovorila projekata ili dobila potporu iz programa ruralnog razvoja vrijednih nešto više od 660 milijuna kuna, pri čemu je do današnjeg dana isplaćeno preko 490 milijuna kuna, što također govori da se projekti unatoč težim vremenima, poskupljenjima i neizvjesnostima realiziraju i na tome prije svega treba zahvaliti hrvatskim poljoprivrednicima, poduzetnicima, onima koji čine društvo boljim i pravednijim, i naprednijim i kreativnijim – istaknula je Vučković.

-Ovo je bio naš hrvatski zajednički odgovor na činjenicu da je EU sukladno analizama, znanstvenim spoznajama zabranila uporabu klorprofama i da se proizvođači imali vrlo kratko vrijeme da se prilagode i da smo zajedno uspjeli možda u najkraćem vremenu, ja bih rekla u odnosu na mnoge druge europske zemlje, realizirati takav projekt – dodala je ministrica.

Zahvalila je svima koji su sudjelovali u tome i imali vjere da se proizvođači mogu organizirati, udružiti, izgraditi ta skladišta i na kraju ponuditi još bolji i zdraviji proizvod hrvatskim i stranim potrošačima.
-Nije to bilo lako u tako kratkom vremenu i sada se naše Međimurje pored dobre tradicije i sjajne proizvodnje te vrlo značajne proizvodnje krumpira koja se dana odvija na oko 2,5 tisuće hektara, može pohvaliti i sjajnom, naprednom infrastrukturom koje se ne treba postidjeti nigdje u svijetu. To je naš cilj, nećemo težiti prosjecima, mi to možemo – izjavila je ministrica poljoprivrede.

Osvrnula se i na izazovna vremena u kojima se Hrvatska trenutno nalazi te podsjetila na mjere Vlade RH, odnosno paket vrijedan 21 milijardu kuna.
-Gotovo 6 milijardi odnosi se na ublažavanje utjecaja rasta cijena električne energije za hrvatske građane, za javni sektor, poduzetništvo, osobito za malo i srednje, a otprilike jednak dio paketa odnosi se na povoljne kredite i jamstva hrvatskim poduzetnicima, kako bi se osigurao njihov rad i likvidnost – zaključila je Vučković.
Projekt izgradnje skladišta za hlađenje krumpira realizirao se dvije godine, ima 2200 kvadrata i kapaciteta je 3.600 tona.

Župan Matija Posavec naglasio je kako je otvaranje skladišta iskorak i novi standard kad je riječ o održivoj poljoprivredi, o zaštiti poljoprivrednih proizvoda i njihove kvalitete.
-Ako se ičim možemo pohvaliti, to je kvaliteta naših poljoprivrednih proizvoda. Krumpir i jabuke se najviše proizvode upravo u Međimurju i svaki takav objekt mora naići na podršku svih razina, od Općine, preko Županije, do države u cjelini – kazao je Posavec.

Podsjetio je i na želju da Međimurje dobije Regionalni distributivni centra za voće i povrće.
-Međimurje je površinom najmanja županija u Hrvatskoj, ali proizvodi najviše voća i povrća. Projekcija koju je izradilo Ministarstvo je 27.800 tona i mislim da su za 2 tisuće tona jači od nas samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Mi ćemo prijaviti projekt Regionalnog centra kapaciteta 12 tisuća tona i nadam se podršci svih struktura – rekao je župan Posavec.

Direktor tvrtke Agrobela Kristijan Mihalic kazao je kako tvrtka trenutno ima tri zaposlena, a u planu je postavljanje solarnih panela na krov skladišta, zbog sve većih troškova energenata.

O tome koloka je važnost ovog skladišta govorio je i vlasnik OPG-a Šajnović Kristijan koji obrađuje oko 200 hektara zemlje. Istaknuo je da ove godine doista možemo očekivati nestašicu krumpira, ponajprije zbog suše.
-U normalnoj godini prinos je oko 30 tona po hektaru, a ove će godine biti od 15 do 17 tona po hektaru kod nas koji nismo navodnjavali. Dosad se relativno puno prodalo, a krumpira ne samo da nema kod nas, nego ga nema ni u Europi. Prema onome što znam, vani je krumpir ove godine puno skuplji nego lani – kazao je Šajnović.

Domaćin Damir Mesarić pak je istaknuo da na putu realizacije ovog projekta nije bilo nikakvih prepreka i da je on realiziran u korist lokalnih proizvođača krumpira.
-Sada smo jedna velika obitelj i pomažemo jedni drugima. To je put kojim Hrvatska poljoprivreda treba ići- zaključio je Mesarić.

a.kučić/sjever.hr
15.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.