Now Reading:
Općina Goričan nizom mjera ulaže u mlade – načelnik Sinković najavio: Unatoč izazovnim vremenima pred nama je realizacija kapitalnih projekata!
Full Article 6 minutes read

Općina Goričan nizom mjera ulaže u mlade – načelnik Sinković najavio: Unatoč izazovnim vremenima pred nama je realizacija kapitalnih projekata!

Nizom odluka na sjednici Općinskog vijeća Općine Goričan, održanoj u utorak, poslana je jasna poruka koliko je za budućnost, ali i sadašnjost općine, bitna potpora mladim obiteljima a koja se prije svega odnosi na obrazovanje najmlađih mještana.

Tako je Općinsko vijeće potvrdilo odluku kojom se roditeljima olakšavaju troškovi koje sa sobom nosi početak nove školske godine. Radi se o isplati jednokratne novčane pomoći za nabavu radnih bilježnica i ostalog školskog pribora.

-U proračunu smo osigurali sredstva za tu namjenu kojom je predviđena isplata jednokratne pomoći u iznosu od 300 kuna po učeniku s prebivalištem na području Općine Goričan a koji su polaznici osnovnih i srednjih škola. Drago mi je da smo oko toga svi složni i što je Vijeće jednoglasno podržalo odluku – pojasnio je Sinković dodajući da se radi o ukupnom iznosu od otprilike 65 tisuća kuna.

Jedna od važnijih odluka je i ona koja se odnosi na sufinanciranje cijene vrtića ili predškole za djecu koja će eventualno zbog popunjenosti kapaciteta na području općine morati pohađati vrtić ili predškolu u nekoj drugoj općini ili gradu.

-Ukoliko su smještajni kapaciteti Dječjeg vrtića u Goričanu popunjeni, Općina Goričan će sufinancirati provođenje programa predškolskog odgoja i obrazovanja u predškolskim ustanovama na području drugih jedinica lokalne samouprave pod istim uvjetima kako se sufinancira predškolska ustanova u Goričanu – naglasio je Sinković.

Dodao je da kada drugi povećavaju cijenu vrtića, u Općini Goričan će za sada ostati ista cijena, a koja su ujedno među najnižima u okolici s obzirom na to da Općina Goričan godišnje utroši oko 750.000 kuna za sufinanciranje ekonomske cijene vrtića. Podsjetio je i da je prijavljeno proširenje vrtića na Nacionalni plan obnove i otpornosti. Sam projekt vrijedna je 5 milijuna kuna i uskoro se očekuju vijesti o rezultatu administrativne kontrole projekta.

Osim za učenike osnovnih i srednjih škola, odnosno za njihove roditelje, dobre vijesti stigle su i za udrugu “Dvorščekov most”. Njima je Općinsko vijeće dodijelilo na korištenje nekretninu koje će članovi udruge koristiti za organiziranje sportskih aktivnosti. Radi se o roku od pet godina. Kako je pojašnjeno udruga je u zadnje vrijeme ponovo intenzivirala svoje aktivnosti i korištenje zemljišta u tome će im pomoći.

-Na ovaj način izlazimo ususret svim udrugama na području Općine kako bi im olakšali provođenje aktivnosti. Što se tiče konkretno ove odluke, ona ide njima u korist, ali i Općini jer će udruga održavati javnu površinu – pojasnio je Sinković.

Dodajmo i da je usvojena Strategija za upravljanje imovinom Općine Goričan za razdoblje do 2028.

-Učinkovito upravljanje imovinom Općine Goričan treba pridonijeti što boljem iskorištenju imovine kao i kvalitetnije upravljanje. Potrebno je provesti sveobuhvatnu analizu i procjenu tržišne vrijednosti nekretnina Općine, što predstavlja uvjet za izradu snimke i ocjene realnog stanja i vrijednosti tog dijela imovine Općine – najavio je načelnik veliki posao koji je pred Općinom, ali koji bi trebao doprinijeti njenom daljnjem razvoju, posebice razvoju gospodarstva.

U upravljanju imovinom Općina Goričan treba postupati kao dobar gospodar, što prije svega podrazumijeva izradu sveobuhvatnog popisa svih nekretnina u njezinom vlasništvu, s utvrđenim stanjem u kojem se nekretnine nalaze i određenom tržišnom vrijednosti, kao i utvrđivanje važnosti određenih nekretnina za Općinu te sagledavanje troškova i prihoda od nekretnina, radi učinkovitog korištenja.

Općinsko vijeće na sjednici je prihvatilo i prve izmjene ovogodišnjeg proračuna. Među stavkama koje su doživjele najveće promjene, kada se gledaju prihodi, svakako treba istaknuti povećanje prihoda od poreza na dohodak u iznosu od 170 tisuća kuna te povećanje prihoda po godišnjoj poreznoj prijavi u iznosu od 960 tisuća kuna. Sve to potvrda je snažnije gospodarske aktivnosti u odnosu na planirano.

-Općina Goričan je jedno veliko gradilište i sve je to dokaz da stvaramo uvjete za daljnji razvoj naše općine. Ne radi se samo o investicijama privatnika u nove pogone i nova radna mjesta već se radi i o niz radova kojima se unapređuje standard života naših sumještana – zaključio je Sinković.

Na rashodovnoj strani osigurano je 80 tisuća više za električnu energiju, plin te ostale rashode za potrebe redovnog poslovanja. Povećani su rashodi za subvencije trgovačkim društvima u vidu dodjela potpora za razvoj gospodarstva. Do sada su prodana dva gradilišta u poslovnoj zoni ukupne vrijednosti 500 tisuća kuna, a svakom je poduzetniku odobrena potpora u visini od 95 posto što iznosi 475 tisuća kuna.

Rashodi za EU projekt „Two rivers one goal“ povećani su za 214 tisuća kuna. Dodajmo i da su povećani rashodi za izgradnju parkirališta na turističko rekreativnom centru ribnjak i to u visini od 110 tisuća kuna. U konačnici, izmjenama proračuna prvobitni plan smanjuje se za 650 tisuća kuna.

Na kraju, vijećnici su prihvatili i izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. U tom su razdoblju ostvareni prihodi i primici od 4,4 milijuna kuna te rashodi i izdaci u visini od 3,1 milijun kuna odnosno radi se o višku prihoda od 1,25 milijuna kuna. Kada se tome pridoda i višak prihoda iz prethodnog razdoblja od 156 tisuća kuna ukupni rezultat poslovanja na dan 30.06. ove godine iznosi višak prihoda u iznosu od 1,4 milijuna kuna.

Jedna od točaka dnevnog reda bilo je i izvješće o radu načelnika za prvih šest mjeseci. Načelnik Sinković kao bitno je istaknuo da je prilikom preuzimanja vlasti zatekao obveze prethodne političke garniture koje su opterećivale Općinu u iznosu od 11,78 milijuna kuna. Samo u prvih šest mjeseci te su obveze racionalnim poslovanjem prepolovljene na iznos od 6,4 milijuna. Sa smanjenjem obveza nastavilo se i u prvih šest mjeseci ove godine i sada su one na razini 5,8 milijuna kuna.

-Ako uzmemo izvorne prihode naše općine koji iznose 3,9 milijuna kuna i ako smo uspjeli da se sa 12 milijuna obveze smanje na 5,8 milijuna to je za mene ali i za sve nas veliki uspjeh. Pogotovo ako se u obzir uzme trenutno stanje na žiro-računu gdje se sada radi o udvostručenju raspoloživih sredstava – istaknuo je između ostalog Sinković. Dodao je da su takvi odlični rezultati postignuti unatoč uvjetima rata u Ukrajini i energetske krize.

-Nije jednostavno raditi u ovakvim uvjetima ali uspijevamo. Kriza je na svim područjima. Uzmimo samo u obzir građevinarstvo. Cijene materijala otišle su u nebo, a pojedinih ni nema na tržištu. Teško je planirati projekte jer se ne zna što nas očekuje sutra. U svemu idemo prema prioritetima. Završavamo ono što smo započeli i oprezno, ali i pametno, planiramo i gradimo. Još jednom ponavljam, u teškim uvjetima u kojima ne znate što će biti slijedećeg dana, a kamoli za nekoliko mjeseci. Međutim, idemo hrabro dalje. Čeka nas realizacija kapitalnih projekata – završio je načelnik Sinković.

www.sjever.hr
15.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.