Now Reading:
Donesena nova važna direktiva o iznosu minimalne plaće
Full Article 2 minutes read

Donesena nova važna direktiva o iznosu minimalne plaće

krediti

Zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su izglasali Direktivu o primjerenim minimalnim plaćama koje bi trebale radnicima u članicama Unije omogućiti da namiruju osnovne životne potrebe, piše Poslovni dnevnik.

Po usvojenoj direktivi, dogovorenoj s Vijećem EU-a u lipnju, određivanje minimalnih plaća ostaje u nacionalnoj nadležnosti, no države članice morat će jamčiti da one omogućuju radnicima dostojan život, uzimajući u obzir troškove života i razine plaća.

Vijeće bi u rujnu trebalo službeno odobriti sporazum, nakon čega će države članice imati dvije godine za provedbu Direktive.

Kako nadalje piše Poslovni dnevnik, za procjenu primjerenosti zakonski propisanih minimalnih plaća države članice mogu sastaviti košaricu proizvoda i usluga po stvarnim cijenama ili upotrijebiti vrijednosti od 60 posto bruto medijalne plaće i 50 posto bruto prosječne plaće, navodi Europski parlament.

Nova direktiva primjenjivat će se na sve radnike u EU-u koji imaju ugovor o zaposlenju ili radni odnos. Države članice u kojima je minimalna plaća već zaštićena isključivo kolektivnim ugovorima neće imati obvezu uvesti nova pravila.

Članice u kojima je manje od 80 posto radnika obuhvaćeno kolektivnim ugovorima morat će u suradnji sa socijalnim partnerima izraditi akcijski plan za povećanje njihova obuhvata. U slučaju kršenja pravila, osigurava se pravna zaštita za radnike, njihove predstavnike i članove sindikata.

U Direktivi se ističe da je za pravedna i otporna gospodarstva i društva potrebno osigurati primjerene plaće, no mnogi radnici u EU-u trenutačno nisu zaštićeni primjerenim minimalnim plaćama.

www.sjever.hr / www.poslovni.hr
15.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.