Now Reading:
UPALJEN METEOALARM ZA HRVATSKU: Stižu nevrijeme, obilne kiše i najvjerojatnije bujične poplave. Na sve to moguć je i SNIJEG!!!!!
Full Article 2 minutes read

UPALJEN METEOALARM ZA HRVATSKU: Stižu nevrijeme, obilne kiše i najvjerojatnije bujične poplave. Na sve to moguć je i SNIJEG!!!!!

Prva polovica ovog tjedna bila je u znaku stabilnog vremena, prevladavajuće sunčanog, većinom suhog i iznadprosječno toplog za sredinu rujna. Zbog takve situacije u srijedu i četvrtak bit će vrlo toplo, ponegdje i vruće uz izraženu južinu, pad tlaka te umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Udari vjetra mogu ponegdje biti i olujni, pogotovo u gorju.

Nadalje, u izraženoj jugozapadnoj i zapadnoj visinskoj struji na prednjoj strani prostrane doline, u četvrtak i petak će pritjecati vrlo nestabilan zrak bogat vlagom, a u mogućem scenariju stvaranja ciklone južno od Alpa, kišovito bi bilo još i u subotu.

U takvoj situaciji, prema trenutno dostupnim prognozama, ponovno treba biti spreman na ponegdje obilnu oborinu, osobito duž obale i krajevima uz Jadran pri čemu će promjena vremena najprije zahvatiti zapad Hrvatske. Vrlo je vjerojatno da će lokalno pasti i više od 100 mm kiše, moguće i u kratkom periodu u obliku intenzivnih pljuskova s grmljavinom ili olujnih nevremena što može uzrokovati bujične i urbane poplave.

Za gotovo cijelu zemlju uključen je žuti meteoalarm koji se odnosi na potencijalno opasno vrijeme u četvrtak.

Značajnu promjenu vremena najavili su i na stranici Crometeo na Facebooku.

-Da ne bi bilo da nismo znali. Prognostički model prvih sati nedjelje daje snijeg na najvišim planinama Hrvatske. Podsjetimo, to je i dalje kalendarsko ljeto – stoji u jednoj od objava.

Na njihovoj stranici na Facebooku objavljen je i prognostički model ICON te njegova prognoza akumuliranih oborina sljedećih pet dana.

-Primijetite da postoje područja u kojima se predviđa oko 300 litara kiše po kvadratnom metru (isto tako i ona skoro bez oborina!). U svakom slučaju, ponegdje nas očekuju ekstremne oborine – stoji u objavi.

s.kalajdžija / www.sjever.hr
14.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.