Now Reading:
U NAŠEM SUSJEDSTVU Počela kampanja štednje – preporučuju se hladan tuš i debele čarape!
Full Article 2 minutes read

U NAŠEM SUSJEDSTVU Počela kampanja štednje – preporučuju se hladan tuš i debele čarape!

carape i san

U Austriji je u ponedjeljak predstavljena “Kampanja savezne Vlade o štednji energije” nazvanu “Misija 11”.

Kako prenosi Večernji list, cilj Misije 11 je mala promjena ponašanja Austrijanaca, kako bi se prosječno uštedjelo 11 posto energije. Preciznije rečeno taj se postotak uštede očekuje od svakog austrijskog domaćinstva. Zato se i zove “Misija 11”, a obuhvaća niz uputa odnosno preporuka Vlade kako uštedjeli na energentima.

Vladina kampanja preporučuje da se Austrijanci više ne kupaju u kadama i da se tuširanju hladnom vodom. Odnosno, ako je topla voda, onda znatno kraće nego dosad jer jedna minuta kraćeg tuširanja, kako je istaknuto, donosi navodno uštedu energije od 20 posto.
Zatim grijanje treba smanjiti za barem dva stupnja. Dakle, umjesto grijanja, debele sokne, navode mediji. U  javnim ustanovama će grijanje zimi u Austriji biti limitirano na 19 stupnjeva. Izuzetak su škole, vrtići, bolnice i starački domovi. Što se tiče struje preporučuje se da se produžni kabel s više utičnica odnosno aparati i kada ne rade nego su na standbyu, isključe iz struje, jer se time, s obzirom da prosječno austrijsko domaćinstvo ima 20 raznih aparata, štedi 10 posto električne energije, prenosi Večernji list.

Također je dano niz uputa kako uštedjeti energiju pri pranju suđa i rublja, ali i kod prelaska s običnih i halogenih svjetiljka na LED svjetiljke, uz napomenu kako se time štedi čak 94 posto na struji. Vezano uz struju odlučeno je da se osvjetljenje javnih zgrada gasi iza 22 sata. Izuzetak je ulična rasvjeta zbog javne sigurnosti. Ono što se također preporučuje, a što će posebno uzbuniti vlasnike automobila je uputa da zbog uštede goriva uspore vožnju gradom, a na autocestama da ne voze brzinom većom od 100 km/sat, a na običnim cestama 80 km/sat. Uz opasku da će pritom na gorivu uštedjeti do 24 posto.

Od vozača se očekuje i prelazak s vožnje automobilima na javni prijevoz te bicikle kod kraćih udaljenosti.

sjever.hr/vecernji.hr
13.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.