Now Reading:
PRVI PUT U HRVATSKOJ Zagrebačka županija osigurala 100.000 kuna za genotipizaciju ženske teladi i junica
Full Article 2 minutes read

PRVI PUT U HRVATSKOJ Zagrebačka županija osigurala 100.000 kuna za genotipizaciju ženske teladi i junica

Na poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Horvatić u Staroj Kapeli u općini Dubrava i službeno je započeo projekt „Genotipizacija ženske teladi i junica u stadima vrsnih uzgajatelja članova ZG SIM“ kojeg po prvi puta u Republici Hrvatskoj provodi Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i grada Zagreba (ZG SIM).

Predsjedniku Saveza ugovor vrijedan 100.000 kuna u ime Zagrebačke županije uručio je zamjenik župana Damir Tomljenović.

-Poljoprivredna politika Zagrebačke županije je takva da osluškujemo potrebe svojih poljoprivrednika, stoga nismo ni časa dvojili kada nam je predstavljen ovaj projekt budući da Savez postiže zapažene rezultate – rekao je Tomljenović dodavši da očekuje da će ovaj proces potvrditi kvalitetu uzgoja simentalaca na području Zagrebačke županije.

Mišićavost, stav nogu, ocjena vimena, dokazivanje očinstva, lakoća telenja – neka su od 60 ključnih genetskih svojstava koja se saznaju postupkom genotipizacije iz malenog uzorka tkiva, kože i dlake uzetog iz uha teladi i junica. Proces je to koji će uvelike utjecati na kategorizaciju i plasman rasplodnog materijala simentalskog goveda, a što je sada već uobičajena praksa u međunarodnom sustavu genetskog vrednovanja simentalske populacije u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Italiji.

U sklopu projekta su uključena 34 uzgajivača s područja Zagrebačke županije i grada Zagreba, a predviđa se da će u prvoj godini projekta biti genotipizirano oko 500 grla stoke. Prikupljeni uzorci šalju se na analizu u genetski laboratorij u Njemačkoj koji precizne rezultate šalje uzgajivačima već nakon mjesec dana.

sjever.hr/zagrebacka-zupanija.hr
13.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.