Now Reading:
Prijeti li nam nestašica prehrambenih proizvoda? Evo što o vladinim mjerama kažu Tušek i Jakopović
Full Article 3 minutes read

Prijeti li nam nestašica prehrambenih proizvoda? Evo što o vladinim mjerama kažu Tušek i Jakopović

Nakon što je Vlada Republike Hrvatske zbog sve većeg rasta cijena ograničila cijene određenih prehrambenih proizvoda, neki su ih trgovci već počeli povlačiti s polica. Prijeti li nam nestašica i jesu li cijene koje je Vlada odredila realne u emisiji „U mreži prvog” komentirali su predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek i dopredsjednik HUP-ove Udruge trgovine predstavnik malih trgovaca Mirko Budimir.

Budimir je istaknuo da je u tijeku prilagođavanje odredbi te da će svi trgovci vratiti robu na police.

-Trgovci mijenjaju cijene i to je sad napravljeno. Imamo još malih problema, rekli smo to u priopćenju kao HUP – moramo to još iskomunicirati s ministarstvom. Upravo to radimo. Zakon o nepoštenom natjecanju nije bio dobro iskomuniciran i to je otklonjeno. Prema priopćenju koje smo jučer primili nema straha za trgovce da će biti kažnjavani ako prodaju te proizvode – rekao je.

Tušek je pak naglasio kako mjera prije svega ide u korist potrošača.

-Kad govorimo o nepoštenim trgovačkim praksama, što je bila prva nedoumica za trgovce i zbog čega su najavljivali da će povlačiti proizvode s polica, razjašnjeno je da se ovaj slučaj tretira kao iznimka i trgovci koji će prodavati proizvode na koje su cijene ograničene neće se tretirati kao oni koji krše Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama – kazao je Tušek.

Jakopović je poručio da je većina mjera koje je Vlada donijela “za pozdraviti“.

-No zbog ograničavanja cijena hrane istaknuli smo zabrinutost, posebno zbog sektora koji su nam inače u lošem stanju i koje gubimo. To su prije svega sektor mljekarstva, svinjogojstva, a i sa šećerom ne stojimo baš najbolje – kaže Jakopović.

Da su vremena vrlo izazovna za stočarstvo još je jednom naglasio Tušek koji je kazao i kako je Vlada stala iza stočara i to enormnim povećanjem potpora, investicijskih programa i nizom mjera.

Budimir je istaknuo da su svi trgovci sad u lošoj situaciji jer su, kako kaže, kupovali po visokim cijenama, a sada moraju prodavati po niskim što je njihov direktni trošak.

-Veći trgovci imaju veće troškove, više su nabavili, manji manje. Hoće li biti prebacivanja na druge proizvode, još ćemo vidjeti. Svi mi, trgovci i proizvođači, nadamo se da su ovo kratkoročne mjere i da će doći do stabilizacije tržišta – pojasnio je Budimir.

Prema Tušekovim riječima, mjere će se pratiti i po potrebi će se dodatno intervenirati jer je cilj izaći u susret potrošačima koji će teško podnijeti ovu krizu.

www.sjever.hr / hrt.hr
13.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.