Now Reading:
Okrugli stol „Žene i politika“- dođite u Lobor i sudjelujte u raspravi
Full Article 5 minutes read

Okrugli stol „Žene i politika“- dođite u Lobor i sudjelujte u raspravi

Okrugli stol „Žene i politika – kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i zašto se žene aktivnije ne uključuju u politiku?“ održat će se u srijedu, 14. rujna 2022. s početkom u 18 sati u Općini Lobor.

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje u radu Okruglog stola „Žene i politika- kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i zašto se žene aktivnije ne uključuju u politiku? Okrugli stol „Žene i politika – kakav je položaj žena u hrvatskoj politici i zašto se žene aktivnije ne uključuju u politiku“ održat će u srijedu, 14. rujna 2022. s početkom u 18 sati u dvorani za sastanke Općini Lobor. Cilj Okruglog stola je osnaživanje žena za ulazak u politiku, za još jaču vidljivost i aktivnost i za veću participaciju na najvišim razinama vlasti.

SUDIONICE U RASPRAVI: Sandra Herman, HNS-reformisti, državna tajnica u Ministarstvu turizma; Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište- Ministarstav poljoprivrede; Jasenka Auguštan-Pentek, SDP, gradonačelnica Zlatara; Ljubica Jembrih, HDZ, načelnica Lobora i potpredsjednica Županijske organizacije HDZ-a i Vesna Jelić, HNS, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Krapinsko-zagorske županije.

Prijave na samom početku Okruglog stola, ulaz slobodan, a sve informacije možete dobiti na broj 091 20 12 601. Sve/i sudionice/i moći e se uključiti u raspravu i postavljati pitanja. Okrugli stol moderira Snježana Leljak, vlasnica i urednica ZIP portala, a program počinje u 18 sati.

Portal ZIP.COM.HR  portal je za žene i sve dionike društva: osnaživanje, edukacija, poduzetništvo, politike, kultura, informacije, stavovi, manifestacije, udruge, osim portala, nadopuna aktivnosti je i nova emisija ZIP-četvrtkom na Radio Stubici “Zagorje i poduzetništvo”, a „Žene i politika” je sljedeća tema koju želimo kontinuirano komunicirati i pratiti tijekom sljedećeg perioda. Okrugli stol organiziramo u suradnji sa Općinom Lobor.

Kako smo već ranije pisali o toj temi, marginaliziranje žena u hrvatskoj politici ima zaista dugu tradiciju, tako da će trebati puno vremena da se to bitnije promijeni. Pitanje ravnopravnosti i tolerancije uvijek naiđe na hrid patrijarhata, koja nikako da se smanji da bi ju mi, kao zrelije i modernije društvo, konačno mogli preskočiti. Participacija žena u najvišim tijelima vlasti u zemlji odraz je položaja žena u hrvatskom društvu, pa što je pozicija u hijerarhiji viša, to je rodni jaz izraženiji. Takva je situacija i kad se analiziraju podaci o postotku žena na bilo kojim upravljačkim pozicijama u tvrtkama, ne samo u vlasti ili politici.  I dalje smo kao društvo izrazito konzervativni, smatra se da je politika „muški posao“, mladim ženama koje imaju obitelj i djecu iznimno je teško baviti se politikom jer to traži angažman 24 sata dnevno.  Imamo puno problema, ali ključna dva su vrijednosni ii formalni postotak žena u javnom i političkom životu. Ovo je samo dio razloga zašto smo krenuli sa aktivnostima osnaživanja žena da se odluče ući u politiku, a ako jesu već politički aktivne da ne budu samo kulisa, da ne budu tihe nego da zauzmu stav i da se permanentno bore za svoje stavove i položaj svih žena u javnom prostoru. U Zagorju na zadnjim lokalnim izborima povećao se udio žena, ali i to je još uvijek daleko od omjera 50-50, a na državnoj razini analize nam baš i ne idu u prilog.

U sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora svega je 19 posto žena, a ni novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije okružen prevelikim brojem savjetnica: tek su dvije, uz još pet savjetnika i činjenica je da se zastupljenost žena u Hrvatskom saboru u zadnjih 30 godina nije podigla iznad 25 posto, a danas se Hrvatska nalazi na 97. mjestu svjetske ljestvice zastupljenosti žena u parlamentima, uz Rumunjsku, Honduras, Maroko i Pakistan. Zastupljenost žena u predstavničkim tijelima na nižim razinama je jednako loša i činjenica je da je položaj žena u našem društvu u regresiji te pojedina stečena prava (kao što je pravo na izbor) sada se žele osporiti – što, naravno, utječe i na položaj žena u politici.

sjever.hr/zip.com.hr 13.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.