Now Reading:
Nova sigurna kuća Koprivničko-križevačke županije počela s radom – Župan Koren: Unaprijedili smo sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama
Full Article 3 minutes read

Nova sigurna kuća Koprivničko-križevačke županije počela s radom – Župan Koren: Unaprijedili smo sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama

U prostoru Županijske uprave danas je upriličena svečana primopredaja ključeva sigurne kuće u sklopu projekta Novi početak, a ključeve je predsjednici Udruge HERA Marini Švagelj Jažić predao župan Darko Koren.

-Cilj ovog projekta je unapređenje sustava podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama te nam je iznimno drago što smo osigurali sklonište u kojemu će žrtve nasilja dobiti adekvatnu pomoć od stručnjaka u svakom pogledu. Projekt je vrijedan preko 9 milijuna kuna i u potpunosti se financira EU sredstvima, a kapacitet sigurne kuće, kojom će upravljati Udruga HERA, je 15 osoba, o čijoj će dobrobiti brinuti zaposlenici i članovi Udruge. Prostor udovoljava svim propisanim kriterijima, a zahvaljujem i Gradu Križevcima na doprinosu“, istaknuo je voditelj projekta Darko Masnec.

Župan Koren naglasio je važnost današnjeg događaja kojim se na simboličan način pokazuje odlučnost i usmjerenost u provođenju socijalne politike Županijske uprave.

-Iako županija nije imala sklonište za žrtve nasilja unutar sustava, Županijska je uprava sa svojim stručnim službama provela sve potrebne aktivnosti kako bi se zbrinulo žrtve nasilja na privremenoj lokaciji – istaknuo je župan te pojasnio kako se Županija pobrinula da sve funkcionira do trenutka kada se i službeno izgradi novi objekt kojim se problem riješio na adekvatan i stručan način.

-Čestitam svim partnerima koji su bili uključeni u ovaj važan projekt čija realizacija nije bila nimalo jednostavna. Svi smo svjesni koliko je sprječavanje svih oblika nasilja u našem društvu važna tema o kojoj treba govoriti i najvažnije, poduzimati sve da do njega ni ne dolazi. Uspostavom ove sigurne kuće unaprijedili smo sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama i podigli smo svijesti o pravima žrtava nasilja. Ovo je velik iskorak jer je uspostavom sigurne kuće ojačan  kapaciteta stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji. Voljeli bi smo da je potreba za smještajem i zaštitom što manja, no svjesni smo da se problem nasilja isto tako ne može u potpunosti iskorijeniti. Upravo ovakvi projekti pokazuju da itekako razmišljamo kako sustav socijalne zaštite unaprijediti te da smo spremni odgovoriti na sve izazove na najbolji mogući način – kazao je župan te zahvalio i Županijskom Povjerenstvu za ravnopravnost spolova i predsjednici Verici Rupčić na velikom doprinosu i angažmanu koji je po pitanju zaštite žena dala svih ovih godina različitim inicijativama. 

sjever.hr/kckzz.hr
13.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.