Now Reading:
Hoće li rekord biti oboren? Nakon dvije godine pauze u Vidovcu se po 24. put kuha najveća sarma na svijetu
Full Article 4 minutes read

Hoće li rekord biti oboren? Nakon dvije godine pauze u Vidovcu se po 24. put kuha najveća sarma na svijetu

Nakon dvije pandemijske godine, vraća se najveća gastronomska manifestacija u Varaždinskoj županiji – 24. Zeljardijada u Vidovcu. Ova tradicionalna manifestacija održat će se od 23. do 25. rujna u organizaciji KUD-a Vidovec i pod pokroviteljstvom Općine Vidovec i Varaždinske županije. Glavni pokrovitelj ove godine je Ministarstvo poljoprivrede što manifestacija međunarodnog karaktera kakva je Zeljarijada definitivno zaslužuje.

Bogat gastronomski i zabavni program koji posjetitelje očekuje tijekom tri dana trajanja manifestacije najavljen je u utorak u atriju Županijske palače.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec naglasila je kako su glavni ciljevi ove tradicionalne kulturno-gospodarske manifestacije popularizacija autohtonog zelja, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja, kulture i narodnih nošnji.

– Riječ je o najvećoj gastronomskoj manifestaciji u Varaždinskoj županiji koju je u godinama prije pandemije posjećivalo tisuće posjetitelja iz naše, ali i drugih županija. Jedinstvena je po tome što promovira Varaždinsko zelje, najkvalitetnije i najfinije zelje na svijetu – kazala je Zagorec.

Kako je istaknula, značaj Zeljarijade za promociju izvornih poljoprivrednih proizvoda i gastronomije Varaždinske županije, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja i kulture Vidovca, ali i cijele županije te za turizam, poljoprivredu i gospodarstvu je ogroman.

– Stoga ne čudi da Varaždinsko zelje vole mladi, poštuju stariji, a cijene gurmani. Ovom Zeljarijadom bit će obilježen i „mali jubilej” – 5 godina od zaštite Varaždinskog zelja i dobivanja oznake izvornosti na razini Europske unije – rekla je zamjenica župana te dodala kako Varaždinska županija podržava i njeguje ovu manifestaciju s ciljem daljnjeg brendiranja i promocije najkvalitetnijeg zelja na svijetu.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić najavio je kako ovogodišnja, 24. po redu Zeljarijada donosi i neke promjene. Poseban napor uložili su u uređenje prostora općinskog dvorišta kako bi se svi posjetitelji ugodno osjećali.

– U bogat program uključeni su svi naši mještani, sve udruge, a fokus je osim na najvećoj sarmi na svijetu, na prezentaciji Varaždinskog zelja i starih običaja. Tako će posjetitelji vidjeti kako se riba i kiseli zelje jer tehnologija u tom dijelu nije otišla tako daleko, pa se sve radi ručno, od sadnje, rezanja, spremanja zelja. U Općini Vidovec je velik broj mladih ljudi koji su se uključili dalje u proizvodnju i zaslužni su što tradicija koja postoji od 18. stoljeća nastavljena – rekao je Hranić.

Kako je naglasio, Općina Vidovec je centar poljoprivredne proizvodnje ovog dijela Hrvatske te prijestolnica zelja, a poljoprivreda je itekako značajna za gospodarski razvoj njihove općine.

Predsjednica KUD-a Vidovec Ines Pavleković najavila je ovogodišnji program koji započinje u petak s Zeljarskim igrama u kojima sudjeluju djeca iz osnovnih škola Vidovec i Tužno.

– Ove godine igre će se održati u KITEC-u, a nakon toga na redu je okrugli stol o aktualnostima o poljoprivrednoj proizvodnji i strateškom planu za novo programsko razdoblje. Nakon toga, upriličit će se prezentacija gaženja i kiseljenja zelja uz jela od Varaždinskog zelja djece srednjoškolske dobi. Slijedi zabavni dio – zeljarska noć uz Tamburaški sastav Skandali i koncert grupe Vigor – rekla je Pavleković.

Subotnji program započinje otvorenjem sajma na kojem će se predstavljati OPG-ovi iz Varaždinske županije, a u 9 sati počinje najatraktivniji dio manifestacije – kuhanje mega sarme.

– Nakon toga slijedi natjecanje u kuhanju zeljarskog kotlića. U 14 sati svečano otvaramo 24. Zeljarijadu, a u organizaciji Udruge žena birat će se najbolji vidovečki gibanik. Večer je predviđena za malo drugačiju zeljarsku noć – makedonsko-zeljarsku noć gdje će nastupiti orkestar iz Makedonije i nakon toga slijedi zabavna večer uz Aktiv bend – najavila je Pavleković.

U nedjelju će se održati mimohod KUD-ova na kojem će sudjelovati preko 500 članova, preko 40 konjarica i konjara s 13 kočija te folklorna društva koja će sudjelovati na međunarodnoj smotri folklora. Cilj je, kaže Pavleković, na jednom mjestu prikazati bogatu kulturnu baštinu raznih dijelova Hrvatske.

Spomenimo i kako su za najveću sarmu na svijetu organizatori pripremili oko 850 kilograma mljevenog mesa, 250 kilograma suhog mesa, 700 jaja, 300 komada glavica Varaždinskog zelja, a hoće li ove godine biti srušen rekord saznat ćemo u Vidovcu.

Uz zamjenicu Zagorec, načelnika Hranića i predsjednicu KUD-a Pavleković, na konferenciji za medije prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek i čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja Marija Cafuk.

tklopotan / www.sjever.hr
13.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.