Now Reading:
DANI VRGANJA U PAKI Lov na tartufe, berba vrganja, gljivarski CSI, vožnja zapregama…nikad bogatiji program za uživanciju u prirodi!
Full Article 3 minutes read

DANI VRGANJA U PAKI Lov na tartufe, berba vrganja, gljivarski CSI, vožnja zapregama…nikad bogatiji program za uživanciju u prirodi!

Jesen se prikrada, kiše su stigle, a s njom i vrganji. Novo, 9. izdanje manifestacije Dani vrganja u Paki, očekuju nas 17. i 18. rujna u Paki kod Novog Marofa.

Kraj oduvijek poznat po vrganjima, gdje su ih, netom ubrane, uz glavnu cestu Varaždin- Zagreb na tanjurićima oduvijek prodavali mještani Pake. Tako je i manifestacija smještena baš tu, na izvoru ove gastro delicije.

No, Paka nisu samo vrganji. Od 2015. godine ovdje s traži i pronalazi crni tartuf, a kako psi traže ovu vrijednu gljivu moći će se vidjeti u pokaznom lovu na crni tartuf. Ovdje je i burg Paka, utvrda iz 13.stoljeća, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske o kojoj će posjetitelji moći saznati sve što ih zanima, u kostimiranim, stručnim predavanjima. Šetnjom sa Supermenkama moći će se obići i utvrda Čanjevo koja je sa Pakom povezana šumskom prometnicom, duljine 4 km, dok će trkači trčati mini trail sa maxi pauzom. Oni malo spremniji moći će izabrati rutu s planinarskim vodičem koja obilazi obje utvrde, duljine 10 km. Idealno za spojiti rekreaciju i kulturno- povijesne znamenitosti.

Dabar Pako već je dugo stanovnik ovdašnjih potoka. Vrijedno gradi brane koje će se uz stručno vodstvo također moći obići. U bogatom programu moći će se izabrati obilazak imanja ljekovitog bilja u Paki, gdje će zainteresirani saznati kako od sjemena doći do proizvoda i kvalitetne prirodne kozmetike. U gastro prezentacijama sudjeluju Tomislav Špiček i Damir Crleni, dok su za najmlađe organizirane edukativne radionice i i interaktivne predstave.

Novost ove godine je i Gljivarski CSI – suradnja sa Gradskim muzejem Varaždin, u programu koji će predstaviti gljive kao restauratorski izazov.

Najvažniji dio, svakako je natjecanje u berbi vrganja, a koja će započeti u nedjelju u 9.00 sati . Stručnu determinaciju provodit će predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza, prof. Branko Bartolić u 12.00 sati . Sve veći broj izlagača na sajmu autohtonih proizvoda garantira dobru mogućnost za kupnju domaćih i kvalitetnih proizvoda.

U nedjelju će se manifestaciji pridružiti i Novomarofski konjari, čije će zaprege prevoziti zainteresirane posjetioce šumama Pake.

Cijelo vrijeme manifestacije tu će biti ŠU ŠU bar- cjelodnevna animacija za djecu.

Organizatori manifestacije Turistička zajednica Grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika Graber pozivaju Vas na gljivarsko druženje u Paku. A, ako i niste od onih koji vrganj nađu od prve, bogat program zasigurno će ponuditi zabavu za svakoga.

sjever.hr
13.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.