Now Reading:
Žene poduzetnice okupile se u palači Varaždinske županije ujedinjenje u jednom cilju: “Imamo vam što za reći!”
Full Article 5 minutes read

Žene poduzetnice okupile se u palači Varaždinske županije ujedinjenje u jednom cilju: “Imamo vam što za reći!”

U sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije u ponedjeljak je Županijsku palaču zauzelo 80-ak žena koje su na konferenciji „Žene i poduzetništvo“ nizom tematskih panela svoja iskustva o uspjehu u poslovnom svijetu.

Konferenciju je uz Varaždinsku županiju organizirala i sama incijatorica Marijana Sopek, direktorica tvrtke LALS MEDIA d.o.o i vlasnica portala Sjever.hr koja je zahvalivši na velikom odazivu uvodno naglasila kako je ova konferencija osmišljena s ciljem osnaživanja i povezivanja žena poduzetnica te pomaganjem starijih i iskusnijih poduzetnica onim mlađima koje tek planiraju zakoračiti u taj svijet.

-Prije 4 godine konferenciju sam započela u Krapinsko-zagorskoj županiji, a želja mi je da se ona proširi i na druge županije. Prije nekoliko godina župani i gradonačelnici hvalili se kako su im sve pročelnice žene. Želim da jednog dana žena dođe do govornice i pohvali se da ima sve pročelnike muškarce – kazala je Sopek uvjerena da će do toga trenutka jednom doći.

-Iako još uvijek živimo u dominantno muškom svijetu poduzetništva, sve je više žena koje se bave ozbiljnim poslovima. Dokaz tome je koliko se žena odazvalo. Žene su velike radilice. Potrebno je samo malo hrabrosti da stanu na onu najvišu stepenicu – dodala je Sopek ističući kako je broj od 75 sudionica uistinu impresivan za prvo izdanje konferencije te kako se nada još većem odazivu u godinama koje slijede.

Velikim odazivom oduševljen je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji ističe da će dogodine biti nužno organizirati puno veći prostor ili konferenciju podijeliti na nekoliko dana.

Ova dvorana nikad nije bila ovoliko čarobna. Puna snova, odnosno ostvarenih snova jer da niste realizirale svoje snove danas ne biste bile tu. Ono na što sam u svom životu najponosniji su moje dvije kćeri koje učim da jednog dana budu kao vi. Vi ste ogledni primjer uspješnih žena i na tome vam treba čestitati.U našoj županiji je pola pročelnica, ali to nas ne sprječava da budemo još bolji. Bez vas ne možemo – poručio je župan i domaćin konferencije uz zahvalu Marijani Sopek na inicijativi.

Govoreći o poduzetništvu u Varaždinskoj županiji Stričak naglašava kako je svaka treća žena u županiji vlasnica ili trgovačkog društva, ili obrta, ili OPG-a na što su posebno ponosni.

Konferenciju je rado podržao i gradonačelnik Neven Bosilj koji je istaknuo kako je biti poduzetnik u današnjem društvu nije lak zadatak i uvijek nosi određen rizik, a ženama je to još teže u ovom, još uvijek patrijahalnom društvu.

-Kod mene doma postoji kompletna podjela kućanskih poslova kako ne bi sve bilo na supruzi kada se vrati s posla. Većina ljudi na upravljačkim pozicijama su muškarci, a ne žene. Grad Varaždin ima 4 pročelnice od 5 upravnih odjela. Većina na direktorskim pozicijama u gradskim tvrtkama su žene. Vjerujem da će konferencija koja okuplja impozantan broj sudionica iznjedriti zaključke koje je Grad spreman prihvatiti u svoj budući proračun kako bi olakšao ženama – rekao je Bosilj i najavio posebnu liniju subvencioniranja za žene poduzetnice u idućoj godini.

Ispred HGK Varaždin okupljenima se obratila Božica Šantek.

– Nemam puno prilika sudjelovati ispred ovako jake ženske sile. Uglavnom su to muški pripadnici. Vjerujem da ćemo i ubuduće imati ovakve vrste skupova i da će nam to biti primjer da se žene same sa, ili bez podrške organiziraju kako bismo čule jedne od drugih kakva su to iskustva, razmišljanja i prilike za poslovne suradnje i partnerstva – rekla je Šantek te dodala kako su uz zasad, 30-ak posto žena na rukovodećim pozicijama na dobrom putu da se taj kotač počne okretati.

Igor Šoković, v.d. predsjednika OK VŽŽ naglašava kako obrtništvo nije samo specifičan način poduzetništva.

-Svaka obrtnica je poduzetna. Najčešće radi sama ili u jednom manjem timu, vodi cijelo poslovanje. Žene u poduzetništvu su izjednačene. Svaka žena nosi veći teret nego muškarac. Jesmo li mi kao muško društvo to dovoljno osvijestili i jesmo li vam dovoljna podrška? – upitao je Šoković i dodao kako žene poduzetnice treba osnaživati.

Jedna od panelistica je i poznata varaždinska dizajnerica Ana Kraš koja smatra da je ženama poduzetnicama kao majkama teže uspjeti nego muškarcima, a ženama s vizijom, voljom i željom poručila je: „Samo hrabro.”

Vlasnica OPG-a Košić, Maja Košić ističe kako bavljenje poljoprivredom oduzima jako puno vremena, ranog ustajanja i kasnog lijeganja te balansiranja između obitelji, posla i obaveza.

-Morala sam se odreći jako puno slobodnog vremena. Jako je teško u današnje vrijeme biti poljoprivrednik, ali nekim inovacijama uvijek moramo biti pristupni kupcima, ljubazni, konkurirati između cijene i kvalitete… i na taj način opstajemo – kazala je Košić.

Suorganizatori konferencije su Obrtnička komora Varaždinske županije i HGK Županijska komora Varaždin, partneri Međimursko veleučilište Čakovec i Fakultet organizacije i informatike.

Sponzori su: HAMAG BICRO, Hrvatska poštanska banka, Grafičar d.d., Grad Novi Marof, Grad Varaždinske Toplice, Općina Mali Bukovec, Općina Veliki Bukovec i Općina Trnovec Bartolovečki, a medijski partneri: Vžaktualno.hr, Sjever.hr, Zip.com.hr, Radio Megaton i Radio Novi Marof.

abrkic/sjever.hr
12.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.