Now Reading:
Žene poduzetnice, menadžerice i ravnateljice otkrile kako razviti uspješnu karijeru – ovo su njihove priče
Full Article 6 minutes read

Žene poduzetnice, menadžerice i ravnateljice otkrile kako razviti uspješnu karijeru – ovo su njihove priče

Po prvi puta u Varaždinskoj županiji na jednom su se mjestu okupile žene poduzetnice, menadžerice, ravnateljice, nositeljice OPG-ova koje su na panel raspravi svoje inspirativne priče podijelile sa 75 sudionika konferencije „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji”. Uspješne poduzetnice, ali i one koje su tek startale otkrile su kako doći do dobre ideje i pretvoriti je u uspješan biznis, ali i kako razviti uspješnu karijeru.

Iako su njihovi putevi bili različiti, jedno im je zajedničko – bilo je puno izazova, no nisu odustajale.

Kako je biti žena u poljoprivredi otkrila je Maja Košić iz OPG-a Košić u kojem proizvode mješovito povrće. Upravo po tome su i specifični – i dok se većina OPG-ova orijentira na jednu kulturu, oni imaju velik asortiman proizvoda.

-Majka sam dvije kćeri koje isto danas, sutra žele biti poljoprivrednice. Poljoprivreda je posao bez godišnjih odmora, zahtijeva cjelodnevni rad. Vrlo rano ustajemo i kasno idemo spavati, a između svih obaveza pokušavam biti majka, riješiti domaće zadaće, peglati i odrađivati ostale kućanske obveze – rekla je Košić te dodala kako je tisuću puta propustila priredbe i utakmice svoje djece, no to je sve čar poljoprivrede.

Izazovno je bilo i za vrijeme pandemije, no upravo u to vrijeme pokrenuli su internet prodaju.

-Počeli smo nuditi uslugu dostave, u vrijeme pandemije imali smo preko 40 dostava dnevno. Uspjeli smo prodavati svoje proizvode, izvući se iz krize i iskoristiti EU fondove što nam je bio dodatan vjetar u leđa – pojasnila je Košić.

Najbolji primjer inspirativne priče je Petra Mutavčić kojoj je s 18 godina dijagnosticirana multipla skleroza, a danas je uspješna poduzetnica.

-Mimo toga svega, uvijek sam znala da želim biti poduzetnica. Godinama sam se tražila. Uz fakultet sam se počela baviti marketingom na društvenim mrežama. Sve je krenulo iz ljubavi prema modi. Skupljala sam puno pratitelja koje su zanimali moda, lifestyle i kozmetika. Već na fakultetu susretala sam se s problemima jer nisam mogla ljudima objasniti da mi treba više napora, koncentracije i vremena za obavljanje svakodnevnih aktivnosti – osvrnula se Mutavčić koja je nakon fakulteta na tržištu rada nailazila na averziju prema svom invaliditetu.

Iako je uspjela pronaći posao, nije mogla raditi puno radno vrijeme, pa je odrađivala pola što joj je davalo mogućnost da se posveti svojim hobijima. Nakon što joj je suprug završio u invalidskim kolicima, za manje od 24 sata preko društvenih mreža uspjela je skupiti novac za podiznu platformu s čim si je dokazala da granice ne postoje. Kozmetički salon koji uspješno posluje otvorila je uz pomoć poduzetničkog kredita, a jednog dana htjela bi izdati i svoju kolekciju odjeće za poslovnu ženu.

Dizajnerica Ana Kraš s 13 je godina znala što želi raditi, sa 16 sanjala vlastitu trgovinu, a s 26 ju i otvorila. Iako je bilo izazova, varaždinska dizajnerica uspješno posluje već više od dva desetljeća, a svaka kriza bila joj je poticaj da preokrene svoje poslovanje.

-Uz trgovinu u centru Varaždina svoje proizvode prodajem diljem Hrvatske. U krizi 2013. promijenila sam cjelokupno poslovanje, pa trenutno proizvodim 15-ak tisuća komada godišnje i prodajem ih u 25 prodajnih mjesta diljem Hrvatske. Covid krizu sam okrenula u svoju korist i počela se baviti digitalnim marketingom te pokrenula web shop – rekla je Kraš.

Svim ženama poduzetnicama ili onima koje to žele postati poručuje: „Čuda su moguća, a greška i neuspjeh samo su dio uspjeha. Uvijek se treba dići, nikad nije kraj.

Nikolina Vuksanić odnedavno je ponosna vlasnica obrta za proizvodnju keramičkih predmeta, a njezina je priča počela nakon što nije mogla pronaći posao u struci.

-Uvijek sam gledala što mogu izraditi svojim rukama i u tome sam pronalazila mir. Nakon što sam za trenutnim suprugom došla u Varaždin, jedno sam vrijeme bila kod kuće s djetetom, a kada je napunio dvije godine na tržištu rada nije bilo ništa u mojoj struci. Odlučila sam uzeti stvar u svoje ruke, čula sam da Hrvatski zavod za zapošljavanje dijeli poticaje za samozapošljavanje – opisala je Vuksanić.

Iako se teško odlučila na ovaj iskorak, shvatila je da nema što izgubiti, već da samo može profitirati.

-Trebao mi je „poguranac”, a to je da sam silno htjela raditi, a na tržištu rada nije bilo ničeg za mene, pa sam krenula u nešto svoje. Planiram se fokusirati na online prodaju – dodala je Vuksanić.

Vlasnica Radija Megaton i poljoprivredne apoteke Anica Plantić rekla je kako je već u djetinjstvu shvatila koliko je važno imati dobar proizvod i ponuditi kvalitetnu uslugu.

-S obzirom da imam dvoje djece i da nije bilo vrtića, željela sam raditi od kuće pa smo osnovali svoj biznis. Logični korak bila je poljoprivredna apoteka. Zbog suprugove ljubavi prema glazbi i promocije glazbe na drugim radijskim postajama rodila se ideja da otvorimo radio postaju. Iako smo se na početku pitali kako ćemo to ako nemamo iskustva u tom poslu, nismo odustali – rekla je Plantić te dodala kako otvaranje radija nije bilo jednostavno, no priznaje kako ovo nije njihov privatni uspjeh, nego uspjeh cijelog tima i činjenice da ima dobre djelatnike i suradnike.

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen po struci je informatičarka što je prije bilo pretežno muško zanimanje.

-Učenici su u meni prepoznali osobu koja ih voli, cijeni i poštuje. Kako je naša dosadašnja ravnateljica odlučila ići u mirovinu, počele su polako priče da bih mogla ja. Treba to sve uskladiti s obiteljskim obavezama i da na kraju i ja budem zadovoljna. Gospodarska škola Varaždin je velika i uspješna škola, jako puno sudbina i priča ovisi kako će sustav biti vođen. Organizacijska sposobnost osobe i timski rat su tajna uspjeha na tom radnom mjestu – rekla je Kelemen.

Foto: Tara Nikolić
tklopotan / www.sjever.hr
12.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.