Now Reading:
U sjećanje na Varaždinske dane rata: Pridružite se 8. Biciklijadi Vinica – Varaždin Breg, tempo će biti prilagođen svima, od najmlađih do najstarijih!
Full Article 4 minutes read

U sjećanje na Varaždinske dane rata: Pridružite se 8. Biciklijadi Vinica – Varaždin Breg, tempo će biti prilagođen svima, od najmlađih do najstarijih!

Povodom obilježavanja 31. godišnjice oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Varaždin organizira 8. Biciklijadu.

Varaždinski dani rata su trajali od 13. do 22. rujna 1991. godine. U tih tjedan dana hrvatski branitelji slomili su i razoružali 32. varaždinski korpus JNA (jedan od najjačih korpusa JNA). Tom akcijom zarobljene su velike količine naoružanja i vojne tehnike čime je kasnije naoružana Hrvatska vojska.

Iz tog razloga za dan održavanja biciklijade odabrana je subota, 17. rujna 2022.

Ruta biciklijade Gornji Kneginec – Trnovec Bartolovečki – Nova Ves- Vinice – Zelendvor – Sračinec – Memorijalno rekreacijski centar hrvatskih branitelja. Ruta je usko vezana uz Domovinski rat i povezuje značajnija mjesta u Varaždinu i njegovoj okolici koja su imala svoju značajniju ulogu u Domovinskom ratu i Varaždinskim danima rata, te obrani Republike Hrvatske.

Biciklijadom će se ujedno obilježiti i Europski tjedan kretanja (European Mobility Week – EMW) koji se obilježava svake godine od 16. do 22. rujna u cijeloj Europi, u organizaciji Europske komisije (Glavne uprave za okoliš i Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije) i obuhvaćeno preko 2.000 gradova, a posvećen je održivom kretanju i mobilnosti.

EMW zamišljen je kao tjedan u kojemu gradovi promoviraju postojeće strategije i najbolje prakse vezane uz održivi promet i mobilnost, razmjenjuju iskustva i promišljaju nove dugoročne mjere usmjerene podizanju kvalitete života građana vezanih uz održivo kretanje i mobilnost.

Ovom akcijom organizatori žele poslati poruku svim građanima Varaždina i Varaždinske županije da je isplativije i zdravije voziti se biciklom, nego automobilom, te na ovaj način dodatno promovirati naš grad i županiju.

O BICIKLIJADI

Biciklijada je rekreativno-edukativnog karaktera (nije utrka). Biciklijada Varaždin Breg – Vinica podijeljena je u šest etapa. Sudionici će se moći priključivati biciklijadi između pojedinih etapa.

Start biciklijade je u Gornjem Knegincu, a cilj je Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin. Ukupna dužina biciklijade je 47,7 kilometara. Između etapa predviđena su kratka zaustavljanja kako bi se tempo biciklijade prilagodio svim sudionicima od onih najmlađih do onih najstarijih.

U odmorima između etapa održana bi bila kratka predavanja o Varaždinskim danima rata (vezano uz mjesto gdje se nalazimo) i pozdravna riječ domaćina, te bi se upalile svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

Za mladež do 16 godina obvezna je zaštitna kaciga.
Svi sudionici voze na vlastitu odgovornost.
Organizatori osiguravaju redarsku službu i prateće vozilo.
Za sve sudionike bit će osigurane majice i ručak.

PROGRAM I SATNICA BICIKLIJADE

8.45 – Gornji Kneginec – pozdravna riječ i uvodno predavanje o varaždinskim danima rata, paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima
9.00 – start biciklijade – prva etapa Gornji Kneginec – Trnovec Bartolovečki – vožnja
9.30 – Trnovec Bartolovečki – pozdravna riječ i kratko predavanje, paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, okrepa
9.45 – start druge etape Trnovec Bartolovečki – Nova Ves – vožnja
11.00 – Nova Ves – pozdravna riječ i kratko predavanje, paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, okrepa
11.15 – start treće etape Nova Ves – Vinica – vožnja
11.55 – Vinica – pozdravna riječ i kratko predavanje, paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, okrepa
12.10 – start četvrte etape Vinica – Zelendvor – vožnja
12.45 – Zelendvor – kratko predavanje, paljenje svijeća kod spomenika, okrepa
13.00 – start pete etape – Zelendvor –Sračinec – vožnja
13.30 – Sračinec – pozdravna riječ i kratko predavanje, paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, okrepa
13.45 – start šeste – Sračinec – Memorijalno rekreacijski centar hrvatskih branitelja Varaždin – vožnja
14.00 – kraj biciklijade – Memorijalno rekreacijski centar hrvatskih branitelja Varaždin
14.15 – ručak za sve sudionike
14.45 – zabavno-sportski program, druženje

Biciklijadu Varaždin Breg – Vinica je projekt UDVDR Ogranak Varaždin koji ima potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Varaždinske županije, Grada Varaždina i općina: Vinica, Petrijanec, Sračinec, Trnovec Bartolovečki i Gornji Kneginec.

sjever.hr
11.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.