Now Reading:
Šest inspirativnih žena sa šest inspirativnih priča poručilo: „Ustati, ne odustati”
Full Article 6 minutes read

Šest inspirativnih žena sa šest inspirativnih priča poručilo: „Ustati, ne odustati”

Šest inspirativnih žena iz javnog života na konferenciji „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji” na trećoj je panel raspravi podijelilo svoje inspirativne priče. Poduzetnice i političarke podijelile su sa sudionicima prve konferencije svoju tajnu uspjeha, ali i odgovorile na pitanje kako balansiraju između poslovnog, političkog i privatnog života.

Najpoduzetnica Bernarda Cecelja, vlasnica tvrtke Bernarda d.o.o., osvrnula se na početke svog poslovnog puta. Kako je kazala, od rane mladosti, nakon školovanja radi u ugostiteljstvu i još se tada rodila ideja o poduzetništvu.

– Prije toga, htjela sam studirati medicinu i imati svoju ordinaciju, tako da me poduzetništvo pratilo od najranijeg djetinjstva. Spletom okolnosti došla sam do poslovnih partnera i odlučila ući u privatne vode. Bilo je uspona i padova, ali biti svoj i ostati svoj je nit koja me uvijek vodila. Morala sam se dokazivati kao žena, ali inat me vodio kroz taj poduzetnički život. Sav svoj kapital koji sam stekla godinama uložila sam i krenula u vlastite vode. Nakon 24 godine sam tu gdje jesam – rekla je Cecelja.

Njezina tvrtka počela je s 13, a danas ima više od 200 zaposlenih. Prema njezinim riječima mladima je danas daleko bolje zbog raznih potpora koje tada nisu postojale. Njezina tajna uspjeha su, naglašava, vjera u sebe i doza tvrdoglavosti.

– Ako imate neki cilj treba ustrajati do kraja i kao poduzetnica biti zadnji u tom lancu. Prioritet su vaši zaposlenici, zajednica, obaveze, a onda na kraju što ostane je za vas – zaključila je Cecelja.

Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica, poduzetnica, majka i predstavnica slovenske nacionalne manjine priznala je kako je biti i poduzetnica i političarka eksplozivna smjesa jer politika, prema njezinim riječima, negativno utječe na poslovanje.

– Sretna sam što za mlade poduzetnike postoje potpore, no poslovne banke ne izlaze dovoljno u susret poduzetnicima. Ako nećemo imati jako poduzetništvo, nikome neće biti dobro. Zajednički je interes da uspostavimo sustav pomoći poduzetnicima – rekla je Antolić Vupora.

Istaknula je kako u biznisu kojeg je nastavila njezina kćer pokušavaju prebroditi sve teškoće, od energetskog, prehrambenog, do svakog drugog područja te propise čija je primjena neuravnotežena.

-Ako se želite baviti politikom, idite van iz poduzetništva. U Saboru se pokušavam boriti za prava potrošača, a što se tiče posla u srcu mi je ostao taj žar i borba protiv nepravde. Mladim ženama poduzetnicama poručujem: Samo naprijed – zaključila je Antolić Vupora.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković naglasila je da na prvo mjesto treba staviti mlade i uspješne poduzetnice.
-Cijeli život sam u poduzetništvu. Cijeli život radiš i to te ojača. Iduće godine će biti 60 godina našeg obrta, suprug ga je nastavio 2004. Imali smo petero zaposlenih, danas ih imamo 200. Boriš se sa svim nedaćama, a danas je daleko lakše otvoriti poduzeće i raditi. Malo i srednje poduzetništvo drže privredu države. Svi radimo, kupili smo još jednu firmu u predstečaju u Novom Marofu i mogu reći da je najvažnije imati podršku obitelji. Rekli su mi „plivaj kako znaš” i mislim da uspješno plivam. Nastavit ću i dalje svim snagama i uz puno volje, jer treba biti aktivan u društvu – kazala je Ratković.

Alenka Erdelja iz HPB-a, direktorica regionalnog centra Varaždin, karijeru je započela 2004. godine u banci u kojoj je i danas i upravo je tu, kaže, počela učiti o bankarstvu .
-Kroz svo sam to vrijeme napredovala do današnje funkcije regionalnog direktora za stanovništvo sjeverne Hrvatske. Bilo je puno izazova, dosta padova iz kojih smo učili. Sretna sam da još uvijek ne nedostaje izazova i prilagodba situacijama. Puno je odricanja i učenja, ali me to još uvijek motivira. Ponekad sam se trebala više dokazivati od muških kolega, ali sam uvijek imala i njihovu podršku – rekla je Erdelja.
Dodala je da u bankarstvu ima dosta žena na rukovodećim pozicijama te poručila:
-Slijedite snove i ne bojte se, možemo biti jednako dobre i uspješne kao i muškarci!

Među ženama koje su uspješne i priznate u društvo je i načelnica Općine Trnovec Bartolovečki, Verica Vitković koja je svoju karijeru izgradila također u bankarstvu u kojem je danas visoko rangirana.
-Cijeli život radim u bankarstvu i status koji sam imala sam teško stekla. To je vrlo zahtjevan i sveobuhvatan posao. Ako želiš steći rezultate, trebaš živjeti s bankom, moraš biti i empatičan i poslovan, naći mjeru, gdje je tu granica. U banci rade većinom žene, a na kraju su direktori muškarci. Da bi žena postala direktorica, treba dati puno više dati od sebe i imati bolje rezultate, a rezultati su bolji onda kad je žena na rukovodećoj poziciji. Kad su krenuli razgovori o izborima, pomislila sam da bi puno toga bilo dobro promijeniti. Imam iskustvo, znanje, želju i strast i upitala sam se zašto ja ne bi bila ta koja će dati nešto svojoj zajednici – rekla je Vitković.

Kaže kako je smatrala da zajednici mora vratiti nešto što je ona njoj pružila.
-Ja sam novo lice u politici. Biti načelnica je kao i svaki drugi posao, nastojim se ne baviti politikom, makar moraš biti i diplomat i političar. Dosadašnje iskustvo, rad, znanje i strast bili su pun pogodak. Općina je postala pravo gradilište, puno smo odradili i pripremili i to me ispunjava – zaključila je Vitković.

Direktorica portal Zip.com.hr i predsjednica Poduzetničkog kluba žena KZŽ Snježana Leljak istaknula je da nije požalila što je sa sigurnog posla otišla u poduzetničke vode.
-Nemiran sam duh, volim izazove. Cijeli život borim se za prava. Krenula sam kao djevojka sa sela, puno smo radili u poljoprivredi i nije se gledalo što je muški, a što ženski posao. Već u 7. razredu osnovne škole znala sam da želim raditi u medijima. S 50 godina sam rekla ne želim više biti direktorica, iako sam imala dobra primanja, siguran posao. Zaključila sam da mi je dosadno i da me gazda koči. Od prvog dana u tvrtki morala sam se boriti za svoju poziciju, za isti posao nisam imala istu plaću kao i muški kolege – rekla je Leljak.

Zaključila je da želi više i 2019. pokrenula svoj posao.
-Htjela sam nešto napraviti da počnemo pričati o ženskim pravima jer mislim da smo se unazadili. Bilo je uspona, bilo je padova, ali svaki dan sam ustala, ne odustala. Vidjela sam da su panelisti većinom muškarci i odlučila organizirati prvu konferenciju. Korak po korak i mogu zaključiti da se neki sitni pomaci kod žena u poduzetništvu vide – zaključila je Leljak.

foto: tara nikolić
sjever.hr
12.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.