Now Reading:
KADA SNOVI POSTANU STVARNOST Pročitajte tri inspirativne priče mladih žena koje su poticajima za samozapošljavanje svoje strasti pretvorile u posao
Full Article 4 minutes read

KADA SNOVI POSTANU STVARNOST Pročitajte tri inspirativne priče mladih žena koje su poticajima za samozapošljavanje svoje strasti pretvorile u posao

U sklopu konferencije „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji” predstojnica Područnog ureda Varaždin HZZ-a Branka Šaško održala je izlaganje o potporama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ističući kako je omjer zaposlenih žena i muškaraca 47 posto u odnosu na 53 postu muškaraca te kako je najviše žena zaposleno u prerađivačkoj industriji.

-Stopa nezaposlenosti u stalnom je padu, osim 2020. godine. Sve više žena odlučuje se na visokoškolsko obrazovanje – ističe Šaško navodeći kako je na burzi najviše mladih žena koje će se vjerojatno brzo zaposliti, ali zabrinjava činjenica da je puno starijih žena nezaposleno.

-Ima poslova koje rade samo muškarci, no svaka žena ako ima dobru volju i radno je sposobna, može se uključiti u svaki posao – dodaje.

Najviše nezaposlenih je sa srednjom školom, mladih i onih iznad 55 godina. Evidentno je da se žene na poduzetničke podhvate odlučuju sve više, u prošloj godini njih čak 92, a dosad u ovoj godini 41.

Svoju poduzetničke ideju na panelu su predstavile i 3 korisnice potpora Zavoda: Tena Kovačić za uslužni obrt MANIFESTUS, Tanja Šincek iz WebRoom agency te Patricia Lacković, vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Pa3CIA.

Tena je potpore dobila u ožujku kada kada kao studentica, odnosno prvostupnica menadžmenta u turizmu na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu otvara obrt.

Tijekom studija je volontirala, a rado se bavi praćenjem izvođača, što je radila i na nedavno održanom Špancirfestu. Ističe kako se puno može naučiti za vrijeme školovanja, no ne znači nam toliko koliko kada počnemo te informacije primjenjivati na poslu, a najvažnije od svega je ističe, iskustvo.

-Bavim se pomoćnom djelatnošću u izvođačkoj umjetnosti – posao pratitelja izvođača. Potpore su mi uvelike pomogle i ulile mi sigurnost. Žene ne vole puno riskirati, ali zato su tu potpore koje se mogu koristiti za plaćanje doprinosa, poreza i slično u početnoj fazi – ističe Kovačić koja je sredstva iskoristila za kupnju opreme, a bavi se i vođenjem društvenih mreža, prevoditeljstvom i organizacijom evenata.

-Treba iskušavati svoje granice, samo je nebo granica – vjerovati u sebe i naći druge koji vjeruju u nas. Zahvaljujući potpora upisala sam i daljnje obrazovanje za organizatora za vjenčanja – dodaje.

Tanja Šincek ističe kako ničeg ne bi bilo bez potpora koje su joj puno pomogle pri ulasku u poduzetničke vode.

-Prije 15 godina krenula sam svijet menadžmenta. Došla je odluka otići iz velikog svijeta igrača i krenuti u svoju priču. Sve ostalo je povijest – prisjeća se Tanja koja je nakon 10 godina iskustva rada u Ecommercu u grani koja je napravila boom na tržištu na temelju svog znanja i iskustva došla do toga da svoju priču prenosi dalje, u čemu su joj uvelike pomogli poticaji za samozapošljavanje HZZ-a.

To je bila vaga koja je rekla idemo, kao i analiza tržišta bez koje nema smisla ulaziti u poslovanje. U Hrvatskoj nije postojala nijedna agencija koja svojim klijentima nudi svo poslovanje online – zaključila je.

Patricia Lacković pak smatra da je pred poduzetnicama puno izazova, a ono što odlučuje uspjeh jest naš stav – stati ili odustati.

-Odmah nakon fakulteta dobila sam pripravništvo, položila stručni i očekivalo se da će se zaposliti u školi – prisjeća se i dodaje kako su joj poticaji stigli kao pravi vjetar u leđa dajući joj svojevrsnu sigurnost i početni kapital za ulaganje. U tom poduhvatu nije imala podršku okoline i sve je to za nju bilo noo, no bila je ustrajna u svom naumu i preokrenula svoju karijeru naglavačke okrenuvši se turizmu što je, ističe, bio logičan slijed događaja jer „rijetko koji sustav omogućuje da ispunite svoju kreativnost kao poduzetništvo”.

-Nikad me nitko nije učio o pregovaranju, kako se istaknuti na tržištu i izazovima, no postoje mnogi mentori za vještine promocije i slično. Fokusirana sam na putopisna predavanja, kako putovanja mogu biti jeftina i kako ih iskoristiti kao cjeloživotno učenje i medij za neformalno obrazovanje – dodaje Patricia koja razbija mitove da su putovanja skupa i zaključuje kako u sebe uvijek treba i ulagati.

abrkic/sjever.hr
12.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.