Now Reading:
PODUZETNIŠTVO NE SMIJE IMATI SPOLNI PREDZNAK Evo što žene poduzetnice kažu o izvorima financiranja i razvoju start-up okruženja
Full Article 4 minutes read

PODUZETNIŠTVO NE SMIJE IMATI SPOLNI PREDZNAK Evo što žene poduzetnice kažu o izvorima financiranja i razvoju start-up okruženja

U varaždinskoj Županijskoj palači u tijeku je konferencija „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji”. Zanimljivi paneli, inspirativne priče i iskustva o uspjesima pobudila su velik interes. Na prvom panel savjetovanju 80-ak sudionika čulo je više informacija o financiranju žena poduzetnica, počecima pokretanja vlastitog poslovanja, bespovratnim sredstvima, poticajima i sufinanciranju kamata.

Činjenica je da žene sve češće pokreću i vode vlastite biznise, a trećina poduzetnica u Hrvatskoj su žene. Ove podatke iznijele su saborska zastupnica Nadica Dreven Budinski i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, a na panelu su uz njih sudjelovale i članica Uprave HAMAG BICRO-a Marijana Oreb, izvršna direktorica HBOR-a Suzana Laušin – Katanec i direktorica Hrvatske poštanske banke – regija sjever Andrea Dokmanović koje su žene poduzetnice i one koje se u tom području žele okušati upoznale s mogućnostima financiranja.

Zamjenica župana Zagorec naglasila je kako poduzetništvo ne bi trebalo dijeliti na muško i žensko, već na uspješno i neuspješno jer se i muškarci i žene susreću s istim izazovima.

-Otegotna okolnost kod žena je da smo i dalje patrijarhalno društvo i okviri su nametnuti ženama. Trebamo jačati žensko poduzetništvo jer je svaka treća žena poduzetnica. Ne smijemo se zadovoljiti s prosjekom, već prosjek trebamo dići, potaknuti žene i osnažiti ih jer one ozbiljnije i kvalitetnije pristupaju poslu – rekla je Zagorec te dodala kako je Varaždinska županija otvorena svakom poduzetniku te potiče konkurentnost i kreativnost.

Saborska zastupnica Dreven Budinski rekla je kako je i ona sama prije 34 godine počela kao žena poduzetnica.

-Nisam mislila da ću to tako dugo raditi, a na kraju je to posao kojeg istinski i s voljom radim. Žene u poduzetništvu vide šansu, ne samo zato što država potpomaže, imamo tu i fondove Europske unije, prema tome ima puno mogućnosti, samo treba više hrabrosti – poručila je Dreven Budinski te dodala kako žene nose puno veći teret od muškaraca.

Prema njezinim riječima, uvijek vode brigu o šminki, garderobi, frizuri i noktima, a upravo bi to trebale prevladati te više dokazivati svoju unutarnju ljepotu.

-Ja sam u jednom muškom svijetu – predsjednica sam nogometnog kluba i to vrlo uspješno. Žene bi trebale biti povezanije i jedna drugoj potpora, to je najvažnije. Ne želimo biti kvota da se zadovolji zakonska obveza, moramo se angažirati i nametnuti – zaključila je Dreven Budinski.

Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG BICRO-a osvrnula se na nove programe namijenjene malim i srednjim poduzetnicima putem kredita. Riječ je o kreditima od 100.000 eura, a uz to, HAMAG BICRO nudi i subvenciju kamatne stope kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti.

-Mi vježbamo biti poduzetnice od malih nogu. Prva stvar s kojom se susrećete je financiranje – tu smo mi. Držimo sve pod kontrolom što vam je potrebno u tom trenutku, dobit ćete savjet za cjelokupni početak poduzetništva. Programi su namijenjeni upravo za one koji kreću s cijelom tom pričom – rekla je Oreb.

Kako je istaknula, žene u pravilu nemaju problema na tržištu rada jer se znaju izboriti za sebe.

HBOR potiče poduzetništvo, posebno kod žena, mladih i poduzetništva. Naglasila je to Suzana Laušin-Katanec, izvršna direktorica te pojasnila kako je HBOR ove kategorije prepoznao kao nedovoljno razvijene.

– Podrška smo vam da progurate svoju ideju do kraja. Iznos kredita iz programa je od 200 tisuća do 2 milijuna kuna. Na taj način možete doći do ostvarenja svog cilja, odnosno pretvaranja ideje u cilj. Kamatne stope su 2 posto, rok otplate do 12 godina. S Varaždinskom županijom smo u srpnju potpisali sporazum o subvenciji kamate, pa ona dodatno subvencionira kamatu od 1,5 posto, kao i kamatu za investicijske kredite. To je hvalevrijedan potez koji bi mogao osnažiti žene, mlade i početnike, pa i one koji to nisu da krenu korak dalje i doprinesu razvoju hrvatskog gospodarstva – rekla je Laušin-Katanec.

Andrea Dokmanović predstavila je što sve Hrvatska poštanska banka nudi poduzetnicima.

-Iznose i valute kredita prilagodit ćemo vašim potrebama i gledati da sve prilagodimo vašem poslovnom ciklusu. Imamo kratkoročne kredite i za poljoprivrednike za financiranje vaših poslovnih potreba. HPB ima dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave – rekla je Dokmanović te primijetila kako se bilježi porast žena u poljoprivredi.

tklopotan/sjever.hr
12.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.