Now Reading:
Djeca zadovoljna novom užinom, a roditelji kućnim budžetom! Evo kako je u Čakovcu dočekan projekt besplatne školske užine
Full Article 3 minutes read

Djeca zadovoljna novom užinom, a roditelji kućnim budžetom! Evo kako je u Čakovcu dočekan projekt besplatne školske užine

Od ove školske godine osnovnoškolci u čakovečkim osnovnim školama, kao i učenici koji pohađaju škole u Šenkovcu i Strahonincu, imaju besplatnu užinu. Projekt je to koji uvodi Grad Čakovec sa željom da, osim da se roditelje oslobodi troškova, ujedno ujednače jelovnike svih škola, omoguće kvalitetnije, nutritivno vrijednije te ukusnije obroke, te u lanac opskrbe uključe lokalne proizvođače sa sezonskim namirnicama.

Prvi dani nove školske godine potvrdili su kako je odluka bila pun pogodak. Djeca, kuharice, učitelji i profesori te roditelji zadovoljni su novim jelovnicima, ali i činjenicom da se djeci omogućuje hranjiv obrok.

Kuharice Antonija, Božica i Ana u OŠ Kuršanec pohvalile projekt

-Ono što smatram najvažnijim je da su po prvi put zajedno sjele školske kuharice i kuhari te nutricionisti, koji su razmijenili iskustava što djeca vole, a što ne vole jesti. Rezultate njihovog rada učenici su mogli kušati već u ovih nekoliko dana nastave, za sada imamo samo pozitivne reakcije i nadam se da će tako i ostati. Za to se naporno radilo tijekom ljeta, kada su škole odradile postupke nabave, a Grad opremao školske kuhinje – rekla je pritom gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koja je posjetila Osnovnu školu Kuršanec kako bi se uvjerila u zadovoljstvo škole i učenika.

Projekt su pohvalile i kuharice Antonija Zanjko, Božica Mrazović i Ana Benjak na čelu s ravnateljicom OŠ Kuršanec Darjom Borković te naglasile kako je izuzetno bitno da svi učenici imaju jednake mogućnosti – u školi pojesti zdrav i topli obrok, ali i pritom konzumirati sve potrebne nutrijente za njihov rast i razvoj, ali i za dobru koncentraciju za vrijeme nastave. 

-U našoj školi ukupno 432 učenika imaju besplatnu užinu, a kako neki učenici dolaze iz socijalno i ekonomski deprivirajućih obitelji, za njih je osobito važna prehrana u školi“, naglasila je ravnateljica dodavši kako djeca posebno vole variva, rižota, povrće, salate i voće.

Projekt težak više od 2 milijuna kuna za cijelu školsku godinu

Spomenimo kako je u Gradskom proračunu za ovaj pilot projekt samo za prvo polugodište osigurano 660 tisuća kuna, dok preko EU projekta dodatnih oko 750 tisuća kuna za cijelu školsku godinu. Nekim učenicima taj iznos omogućuje ujedno i jedini topli obrok u danu, pa je tim više važan. 

-Škola u Kuršancu je specifična po tome što je polazi velik broj učenika iz obitelji slabijeg imovinskog stanja te im je školska užina nerijetko važan obrok. Također je i važan odabir jela, jer na taj se način stvaraju prehrambene navike za cijeli život. Svi mi imamo najdraže jelo koje smo jeli u školi te vjerujem da ga i danas volimo pojesti. Ako će to jelo današnjim osnovnoškolcima, biti uz sve još i zdravo te prehrambeno izbalansirano, napravili smo dobar posao – zaključila je čakovečka gradonačelnica.

Da zdravlje ne ovisi samo u hrani koju unosimo, već i o bavljenju tjelesnim aktivnostima, znaju u čakovečkim školama, učenici su s učiteljima obilježili Hrvatski olimpijski dan uz glavnu temu i aktivnost – orijentacijsko kretanje.

sjever.hr/cakovec.hr
12.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.