Now Reading:
Središnja događanja Festivalskog tjedna u Krapini u četvrtak jubilarni 30. Zagorski gospodarski zbor te Mali kaj
Full Article 3 minutes read

Središnja događanja Festivalskog tjedna u Krapini u četvrtak jubilarni 30. Zagorski gospodarski zbor te Mali kaj

Brojna događanja u Tjednu kajkavske kulture održana su u i četvrtak sa središnjem događanjem – otvorenjem jubilarnog 30. zagorskog gospodarskog zbora.

Festivalski program počeo je ujutro susretom mama i beba u plavoj dvorani Gradske knjižnice pod nazivom „Librići – ponovni susret”. Popodnevni dio programa u atriju Srednje škole Krapina također je bio u znaku djece, simboličnog naziva “Dječji dan” koji je bio bogat radionicama i igrama za najmlađe, a istovremeno je kod SŠ Krapina otvorena nova atrakcija za posjetitelje, Čokobar i Plac suvenira.

Uslijedilo je otvorenje Zagorskog gospodarskog zbora u amfiteatru Srednje škole gdje je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao kako je Gospodarski zbor neizostavan dio Tjedna kajkavske kulture te kako su nikad manje nezaposlenih i nikad više zaposlenih, dokaz da krapinsko gospodarstvo odolijeva izazovima.

– Od svih gradskih poreza koji su se u Krapini mogli uvesti uveden je samo jedan, a to je porez na ugostiteljske terase koji iznosi 1 kunu po kvadratu godišnje paušalno. Isto tako, što se tiče komunalne naknade među najnižima smo u Hrvatskoj, ali oni koji su najvažniji da bi do tih rezultata došli to su upravo naši gospodarstvenici i poduzetnici bez kojih se ne bi mogli pohvaliti da je nešto u našem gradu, županiji napravljeno – kazao je Gregurović.

Još jedan novitet bio je prvi FIFA gaming turnir održan u prostorima DVD-a Krapina, a za pravi festivalski štimung u Vinskom placu pobrinuli se Podvinčani. Održan je i 37. dječji festival “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu” poznatiji kao Mali kaj 2022.

Vrhunac večeri festivalskog četvrtka bili su koncerti na Trgu Ljudevita Gaja gdje su nastupili Kajde, Ivana Kindl i Frajle. Ovakav bogat program bio je odlična uvertira u finale festivala odnosno posljednja dva dana.

Tako u petak program otvara jedinstvena manifestacija za one malo hrabrije, a to je Noć šišmiša u Muzeju krapinskih neandertalaca od 18.30 sati. U 19 sati će ispred festivalske dvorane nastupiti Gradskih puhački orkestar Krapina s Krapinskim mažoretkinjama, a na istoj lokaciju u 22 sati predviđen je koncert – Trnje.

U 19 na Vinskom placu nastupaju Fiškali, a na Trgu Ljudevita Gaja Ansambl Zabok, kulturno-turistička promocija Općine Vidovec i Kotoriba te zabavni program uz Grupu Misstres. U 20 sati u festivalskoj dvorani održat će se 57. Festival kajkavskih popevki – retrospektivni koncert „Popevke zanavek”, a vrhunac večeri bit će od 22 sata na središnjem trgu kada će do kasno u noć sve prisutne rasplesati kralj zabave – Jole.

Dodajmo da je svoj dolazak na Tjedan kajkavske kulture najavio i predsjednik Vlade RH-a Andrej Plenković.

www.sjever.hr
09.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.