Now Reading:
LEPOGLAVA: Spektakularno otvorenje 26. međunarodnog festival čipke. Sutra koncert Ane Rucner
Full Article 3 minutes read

LEPOGLAVA: Spektakularno otvorenje 26. međunarodnog festival čipke. Sutra koncert Ane Rucner

U Lepoglavi je podizanjem festivalske zastave i spektakularnim vatrometom uz Orffovu Carminu Buranu svečano otvoren 26. međunarodni festival čipke koji će trajati sve do 11. rujna.

Zemlja partner Festivala  ove je godine Slovačka Republika, a uz brojne hrvatske, na Festivalu sudjeluju čipkarske udruge i škole iz Mađarske, Slovenije, Belgije, Poljske, Bosne i Hercegovine, Malte, Italije i Slovačke s temom ‘Čipka i umjetnost’.

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića otvorenju je nazočio varaždinski župan Anđelko Stričak koji je istakao kako je lepoglavska čipka, uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta vrijedno naslijeđe lepoglavskih pavlina koja svojom ljepotom oduševljava svijet.

-Ovogodišnji, 26. međunarodni festival čipke – samo je jedan u nizu manifestacija koje se održavaju diljem Varaždinske županije, a sve kako bi pokazali ono najbolje što Varaždinska županija nudi – rekao je Stričak zadovoljan bogatstvom zemalja koje se predstavljaju na ovom festivalu.

-Ne smijemo zaboraviti kako su veliku ulogu u očuvanju ove tradicije odigrale lepoglavske žene. Zahvaljujući njima, njihovom umijeću, spretnim rukama koje su prije toga možda radile i najteže poslove, dobom oku i mirnoći nastajale su i nastaju veličanstvene rukotvorine i prava remek djela, kojima mi danas ovdje svjedočimo. Kako bi se tradicija čipkarstva održala i dalje, potrebno ju je njegovati i prenositi s generacije na generaciju – rekao je Stričak uz zahvalu svima koji njeguju ovu vrijednu višestoljetnu tradiciju.

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić istakao je kako je njihova najveća vrednota lepoglavska čipka koja se nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne svjetske baštine čovječanstva.

-Zbog toga naša mala Lepoglava može ovih dana ponovno biti svjetski centar čipke i čipkarstva. Uz lepoglavsku čipku izložene su  čipke svih čipkarskih središta Hrvatske. Ovaj festival je mjesto susreta čipkarica iz mnogih  europskih zemalja – izjavio je Škvarić te posebno zahvalu uputio zemlji partneru Slovačkoj Republici koja se predstavlja sa više od 10 čipkarskih centara.

-Posebno se veselim što će naši slovački prijatelji predstaviti svoju bogatu kulturnu tradiciju i običaje. Vjerujem da će naši posjetitelji biti oduševljeni i ovogodišnjom gastronomskom ponudom zemlje partnera – zaključio je Škvarić.

Festival je otvorio Zdravko Zima, posebni savjetnik predsjednika Milanovića za kulturu.

-Danas otvaramo festival čipke u Lepoglavi, sutra ćemo svjedočiti Krapinskim popevkama, a onda su na redu Varaždinske barokne večeri koje se održavaju više od pola stoljeća. Važno je da ti festivali ne liče kao jaje jajetu, nego da svaki od njih ima poseban profil i svoje posebne kvalitete – rekao je Zima.

Uz izaslanike brojnih ministarstava i saborske zastupnike, otvorenju su nazočili izaslanica veleposlanika Mađarske u RH Anna Mladenovics i izaslanik Veleposlanstva Slovačke Republike u RH konzul Zdenko Galbavy.

Program Festivala nastavlja se u subotu kad će se posjetitelji, između ostalog, moći upoznati s tradicionalnim lepoglavskim i slovačkim jelima, a organiziran je i bogat glazbeni program, pa će tako Crkvi Blažene Djevice Marije nastupiti Zagrebački gudački kvartet, a na terasi restorana „Ivančica“ Koncert punog mjeseca održat će Ana Rucner.

abrkic/s.kalajdžija/sjever.hr
09.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.