Now Reading:
VODEĆI GOSPODARSTVENIK ZAGORJA KAMENSKI UPOZORAVA: Veliki izazovi su pred nama – situacija se mijenja iz sat u sat!!!!
Full Article 4 minutes read

VODEĆI GOSPODARSTVENIK ZAGORJA KAMENSKI UPOZORAVA: Veliki izazovi su pred nama – situacija se mijenja iz sat u sat!!!!

Globalna energetska kriza, odnosno divljanje cijene energenta, tema je koja dominira već dulje vrijeme. Tako su u četvrtak sve oči uprte u sjednicu Vlade na kojoj bi se trebao donijeti paket mjera “težak” oko 5 milijardi kuna pomoći gospodarstvu, javnom sektoru te kućanstvima.

Da je ovo jedna od najvećih kriza s kojom se susreće gospdarski sektor potvrdio je za portal Sjever.hr Dragutin Kamenski, predsjednik Poslovnog kluba Skup za Zagorje i vlasnik jedne od najjačih hrvatskih građevinskih tvrtki, osvrnuo se na izazove koji su pred gospodarstvenicima.

Ako Rusija u potpunosti zatvori dotok plina realni scenarij, prema Kamenskom, je slom hrvatskog, ali i gospodarstva Europske unije.

-To je jedan od realnih scenarija koji bi bio katastrofičan. Svi duboko vjerujemo da će Europska unija s jedne strane i Rusija s druge strane uspjeti naći načina da se to ne dogodi – objasnio je.

I njegova se tvrtka, priznaje, iznimno teško nosi s izazovima koji su danas stavljeni pred gospodarstvenike, a tiču se prije svega ekstremnog rasta cijene energenata.

-Ovo što se danas događa, a 43 godine sam u tom poslu, je neusporedivo s ničim do sada. Nemoguće je bilo što predviđati. Izazovi su ogromni, svakodnevno morate pratiti razvoj situacije i donositi odluke. Vidjet ćemo… Vrlo teško je bilo što reći ili planirati, situacija se mijenja iz sata u sat – rekao je Kamenski.

Osvrnuvši se na najavljene mjere Vlade, Kamenski je kazao kako je situacija bitno drugačija nego u pandemiji kada se pokrivao dio troškova plaća.

-Sada imate situaciju gdje cijena energenata raste 5, 6 puta. Treba vidjeti na koji je period moguće podržavati gospodarstvo, no ni vlada nema beskonačna sredstva – kazao je Kamenski.

Da osim gospodarstvenika velikih problema sa cijenama energenata ima i javni sektor potvrdio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Povećanjem cijene plina, nama su troškovi za dvije godine narasli s 15 milijuna kuna na 79 milijuna kuna. To je povećanje od 516 posto i nema poslovanja kojim bi to mogli nadoknaditi. Ne možemo podići proizvodnju nečega i plasirati na nova tržišta da bi osigurali ta sredstva. Vjerojatno sam prvi u Hrvatskoj, što se tiče regionalne i lokalne samouprave, upozorio predsjednika Vlade i ministra Filipovića, još na sjednici Vlade u Slunju, da je to stanje neodrživo – rekao je Kolar te ponovio da mu nije bilo jasno zbog čega se HEP opskrba ne javlja na natječaj i ako je realno povećanje cijena od 400 posto, zašto se onda ne plaća 400 posto, zašto će to biti 516 posto?

-U ovom trenutku smo svi jednim okom i uhom okrenuti prema Zagrebu da vidimo koje je to mjere Vlada pripremila. Smjernice za izradu proračuna koje smo dobili jučer su iznenađujuće i to vrlo negativno.Naime, decentralizirana sredstva za zdravstvo i obrazovanje su ostala na razini ove godine, što je s obzirom na povećanje svih troškova apsolutno nemoguća misija, ako ostanemo na istom standardu, a nedaj bože da dođe još do povećanja – upozorio je Kolar.

Naglasio je da ovaj poremećaj na tržištu vezano uz energente jednostavno svi zajedno moramo podijeliti, i Vlada i jedinice lokalne i regionalne samouprave, kao i gospodarstva i kućanstva.
-Bojim se da tu nema jednosmjernog rješenja, nego mora doći do jedne kružne ekonomije koja će to zatvoriti. Čekamo da vidimo što će danas prezentirati premijer, a u krajnjoj liniji, sutra je u službenom posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji, na moj poziv, i jedna od tema našeg razgovora će biti i to – najavio je župan Kolar.

O ovim temama Kamenski i Kolar govorili su i na susret gospodarstvenika KZŽ održanom u četvrtak u Poduzetničkom inkubatoru.

s.kalajdžija/sjever.hr 08.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.