Now Reading:
ŠOK ZA VOZAČE: Zašto je dizel toliko skuplji od benzina?
Full Article 2 minutes read

ŠOK ZA VOZAČE: Zašto je dizel toliko skuplji od benzina?

Prošla su vremena kada je vožnja „na dizel” bila jeftinija. Nakon nove uredbe Vlade o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, litra benzina pojeftinila je 57 lipa i sada košta 10,62 kune, a litra dizela poskupjela je 54 lipe i cijena mu je 12,89 kuna što je značajna razlika u cijeni, piše net.hr.

S obzirom da je dizel skuplji 2,27 kuna od benzina ovo je nesumnjivo šok za sve s vozilima na dizelski pogon. Zašto je tome tako, net.hr provjerio je s naftnim stručnjakom Davorom Šternom, nekadašnjim direktorom Ine i ministrom gospodarstva koji je kazao kako konkretnog objašnjenja nema.

-Cijena se formira na burzama. Ako je na burzi manje dizela, a to može biti iz raznih razloga, tada dođe do disproporcije pa ljudi koji troše dizel moraju platiti veću cijenu. Nekog logičnog objašnjenja industrijske prirode više nema – rekao je Štern.

Dizel se smatrao manje kvalitetnim gorivom, objasnio je, zbog čega je bio jeftiniji od benzina.

-Onda su svi pokušavali proizvoditi više benzina kako bi ostvarili veću dobit pa je dizel ‘prehitio’ benzin i došlo je do te anomalije. I dalje je jeftinije proizvesti dizel, nego benzin. Ali, kad vlada nestašica i jednog i drugog, onda cijenu više ne određuje vrijednost proizvoda, nego njegova dostupnost. Jednostavno rečeno, roba koje nema uvijek je skuplja – zaključio je Štern.

www.sjever.hr / net.hr
08.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.