Now Reading:
Obilježava se Dan Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina – Sekulić: Gradonačelnik javno mora osuditi govor mržnje, to zlo!
Full Article 2 minutes read

Obilježava se Dan Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina – Sekulić: Gradonačelnik javno mora osuditi govor mržnje, to zlo!

Tradicionalno, u četvrtak je obilježen Dan Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Varaždina, a ovoga je puta svečanost organizirana povodom 20. obljetnice donošenja ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, 11. godišnjice osnivanja VSNS te šesta godišnjica osnutka Udruge srpske nacionalne zajednice Uranak Varaždin.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina, Mile Sekulić istaknuo je da je položaj srpske nacionalne manjine na razini grada stabilan.
-Prije pet dana bila je grafitna poruka mržnje, ali to je riješeno, svi govore da je to pojedinačni slučaj, ali gradonačelnik mora istupiti ispred kamera i osuditi to zlo. To je njegovo, nije odgovoran za to, kao ni njegov zamjenik ni predsjednica Gradskog vijeća, ali moraju to osuditi – istaknuo je Sekulić.

Kazao je i kako je položaj srpske nacionalne manjine sve bolji te dodao da su pred njima izbori za vijeća nacionalnih manjina koji će se održati prve nedjelje u svibnju 2023. godine.

Na svečanosti je bio i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković koji je istaknuo da Grad Varaždin poštuje sve uzuse i zakonske odredbe, kad je riječ o pravima nacionalnih manjina.

-Sada radimo i na promjeni poslovnika i statuta u kojemu bi trebali dodatno eventualno još pojačati taj dio oko implementacije tog zakona, ali dosada sa srpskom nacionalnom manjinom, ali i sa svim ostalim predsjednicima nacionalnih manjina, Grad Varaždin je vrlo korektno surađivao – rekao je Marković.

Naglasio je da u Gradu uvijek vode brigu o tome da nacionalne manjine u gradu budu dobro prihvaćene i da budu integrirani, bez posebnih problema.
-Koliko vidimo, to funkcionira jako dobro. S gospodinom Sekulićem koji je i predsjednik Vijeća surađujemo dobro. Neke nesuglasice kojih ima uvijek rješavamo promptno, dolazi na razgovor u vijećnicu. Ono što je važno za napomenuti da svi ovi slučajevi koji su se događali u proteklim godinama, od skrnavljenja zastave do ovih zadnjih u parku vezanih uz nacističke simbole, jasno politički i na bilo koji način ljudski osuđujemo i mi kao Grad tražimo maksimalne kazne za te počinitelje – istaknuo je Marković.

Zamjenik gradonačelnika poručio je da zazivanje nekih prošlih vremena zločina koji su se pod tim simbolima dešavali za Grad Varaždin nije prihvatljivo.

dodajmo i kako je na današnju svečanost u Varaždinu stigao i saborski zastupnik iz redova srpske nacionalne manjine Boris Milošević.

a.kučić/sjever.hr
08.’09.2022.

Input your search keywords and press Enter.