Now Reading:
KATASTROFALNA GODINA ZA POLJOPRIVREDNIKE: Hoće li ionako visoke cijene bučinog ulja odletjeti u nebesa?
Full Article 2 minutes read

KATASTROFALNA GODINA ZA POLJOPRIVREDNIKE: Hoće li ionako visoke cijene bučinog ulja odletjeti u nebesa?

Čini se da bi ionako visoke cijene bučinog ulja mogle odletjeti u nebesa. Naime, prema prvim procjenama, o čemu se prije nekoliko dana oglasila i Hrvatska poljoprivredna komora, gubici zbog ekstremne suše broje se u milijardama, a poljoprivrednici strahuju da će im prinosi biti upola manji.

To je vidljivo i na buči koja se ovih dana bere na sjeveru Hrvatske. Kako je poljoprivrednik Matija Peharda, koji je nadajući se prinosu na šest hektara posadio buču, izjavio za Hrvatski radio, buča je počela truliti i na sebi je imala opekline.

-Ima nekih gubitaka, ali smo morali malo pričekati da tikva do kraja sazrije. Koštice su unutra, jesu popunjene, ali ima još puno njih koje bi se trebale popuniti – rekao je Peharda.

Poljoprivrednici potvrđuju da je ovo za njih najgora godina, no sjećaju se i 2008. kada je ovaj kraj poharala razorna tuča. Cijena litre bučinog ulja već je narasla sa 125 na 130 kuna, a s obzirom na štete i sveopći rast cijena pitanje je hoće li se održati.

-Zbog cijena energenata, sama cijena sjemena je već otišla gore, repromaterijal ide gore, sve ovisi kako ćemo sad završiti godinu – kazao je Peharda.

Mara Bogović iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede za Hrvatski je radio rekla kako nema štete samo na ratarskim kulturama, već i na povrćarstvu i voćarstvu, a na velikom broju usjeva i određenim područjima one su veće od 50-60 posto.

Po svemu sudeći, pred nama je izazovna jesen.

tklopotan / www.sjever.hr
08.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.