Now Reading:
Izgradnjom poučne staze pokraj Lovrakovog centra u Velikom Grđevcu uspješno povezana zaštita prirodne i kulturne baštine
Full Article 2 minutes read

Izgradnjom poučne staze pokraj Lovrakovog centra u Velikom Grđevcu uspješno povezana zaštita prirodne i kulturne baštine

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Bjelovarsko – bilogorske županije uspješno je okončala projekt izgradnje poučne staze pod nazivom “Staza prijatelja prirode”. Staza u dužini od 600 metara izgrađena je u neposrednoj blizini Kulturnog centra “Mato Lovrak” u Velikom Grđevcu i kao takva ga, kako je rečeno prilikom otvorenja staze, dodatno obogaćuje.

– Naša je želja bila da kroz promociju turizma i kulturne baštine ovdje u Kulturnom centru “Mato Lovrak” povežemo i još jedan važan segment našeg života, a to je zaštita prirode. Ovo je područje ekološke mreže Bilogora – Kalničko gorje, a kako je Kulturni centar “Mato Lovrak” već poznat u školama i ima svoju priču, trebalo je samo napraviti poveznicu da djeca koja ovdje već dolaze mogu nešto vidjeti i naučiti o zaštiti prirode – kazala je na otvorenju staze Spomenka Mlinarić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode BBŽ.

Stazu vrijednu nešto više od 900 tisuća kuna otvorila je zamjenica župana Marija Jungić i tom prigodom posebno naglasila povezanost zaštite prirodne baštine i turizma čiji razvoj Županija značajno podupire.

– Bjelovarsko-bilogorska županija intenzivno radi na projektima koji bi razvili turizam županije. U tijeku je izrada idejnog projekta uređenja Kukavice koja je dio Kulturnog centra “Mato Lovrak”. U planu je izgradnja hostela, mobilnih kućica, sportskih terena i restorana, a sve u cilju modernizacije i približavanja ovog kompleksa budućim generacijama – kazala je zamjenica Jungić ističući da u Županiji drže da KC “Mato Lovrak” ima veliki potencijal i da je ovo veoma atraktivan prostor za razvoj turizma.

Da će novoizgrađena staza dodatno obogatiti Lovrakov centar potvrdila je i njegova ravnateljica Zvjezdana Galkowski.

– Staza prijatelja prirode svakako je dodana vrijednost našem Centru i dodatno će obogatiti našu ponudu. Za posjet Lovrakovom centru postoji veliki interes po školama i ja vjerujem da mi možemo i nadmašiti brojku od 16 tisuća koliko nas je dosad najviše godišnje posjećivalo jer potencijal postoji i samo ga treba iskoristiti – kazala je ravnateljica izražavajući nadu da će Lovrakov centar u budućnosti biti još posjećeniji i djeci još zanimljiviji.

www.sjever.hr
08.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.