Now Reading:
Župan Kolar održao radni sastanak sa zamjenikom zagrebačkog župana Damirom Tomljenovićem – evo koje su bile glavne teme susreta
Full Article 5 minutes read

Župan Kolar održao radni sastanak sa zamjenikom zagrebačkog župana Damirom Tomljenovićem – evo koje su bile glavne teme susreta

U Poslovno – tehnološkom inkubatoru Krapinsko – zagorske županije u Krapini, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar zajedno sa suradnicima održao je radni sastanak s delegacijom Zagrebačke županije, predvođenom zamjenikom zagrebačkog župana, Damirom Tomljenovićem. Cilj sastanka prvenstveno je bila razmjena iskustava dviju županija kao i rasprava o temama s ciljem uspješnijeg korištenja sredstava koja su im na raspolaganju te kako da zajednički izvrše pritisak na nadležna tijela kako bi se procedure ubrzale.

Jedna od tema bio je udio u porezu na dohodak za decentralizirane funkcije namijenjene za sanaciju štete od potresa. Druga tema bila je IPZP – Integrirani prijevoz Grad Zagreba.

– Pred nama je nova financijska omotnica, nova financijska perspektiva, a nismo uspjeli napraviti sinergiju između HŽ-a i ZET-a te Grada Zagreba kao najvećih poduzeća, a nakon toga ove naše rebraste linije koje bi se trebale spajati na željeznicu na ZET koji ide preko Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije nisu niti desetak posto od onog što bi ukupno trebalo napraviti. Ovdje je stav naše dvije županije jasan i njega ćemo proslijediti zajednički gradonačelniku Grada Zagreba u sljedećih nekoliko dana – izjavio je župan Kolar nakon sastanka.

Bilo je govora i o tuči koja je pogodila obje županije, a najviše su se zadržali na temi obnove od potresa.

– Mijenja se priča vezano za Fond za obnovu grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko – zagorske županije s obzirom da je na području Zagrebačke županije nakon petrinjskog potresa proglašena elementarna nepogoda, oni nemaju više obaveze što se tiče obnove na način koji ima Krapinsko – zagorska županija. Njihov udio u Fondu će se smanjiti s 5 posto na 0,5 posto. 0,5 posto će preuzeti dodatno naša Županija koja će sad imati 5,5 posto. 1 posto će preuzeti Grad Zagreb, a 3 posto Republika Hrvatska, odnosno nadležno Ministarstvo – komentirao je Kolar izrazivši veliko nezadovoljstvo dolaskom ministra Paladine.

-Ista meta, isto rastojanje. Povećan je broj odluka o obnovi samog Ministarstva. Sad to ne stoji u Ministarstvu nego stoji u Fondu. Na terenu se ništa ne događa i ne vidim svjetlo na kraju tunela. Vjerujem da ćemo krajem ovog mjeseca ili početkom listopada imati ponovno naš redoviti koordinacijski sastanak s ministrom Paladinom i ravnateljicom Snežanom Penović i nadam se da će se u međuvremenu nešto promijeniti, ali u ovom trenutku ne vidim što bi to moglo biti da bi prije svega ljudi koji očekuju obnovu bili zadovoljni – poručio je Kolar.

Kako je objasnio zamjenik Tomljenović, što se tiče obnove od potresa, Zagrebačka je županija došla dosta daleko, iako je put do dokumentacije potrebne za natječaje, bio mukotrpan i dug.

– Izlazimo u susret Krapinsko – zagorskoj županiji te ćemo napraviti sve što možemo da oni ne moraju prolaziti neke stvari koje smo već mi prošli – rekao je Tomljenović dodavši kako su održali jako dobar sastanak te će i dalje surađivati kako bi izbrusili svaki detalj. Osvrnuo se Tomljenović i Integrirani prijevoz Grad Zagreba.

– Taj projekt traje izuzetno dugo, a došli smo u onu fazu kada moramo znati što dalje. Nadam se da će Grad Zagreb što prije sjesti s nama za stol te da ćemo naći neka rješenja koja bi se mogla uskoro dogoditi. Dnevno iz Zagrebačke županije u Grad Zagreb putuje 100.000 ljudi, pa možete zamisliti kakvo je putovanje – rekao je Tomljenović dodavši kako su osnova svega željeznice.

Na upit novinara kakva je situacija s prijedlogom ponovnog uvođenja protugradne obrane, župan Kolar rekao je kako je, da bi se nešto pokrenulo potrebno sjesti s nadležnim ministarstvima i porazgovarati.

– Ne možemo prepustiti najtežu moguću proizvodnju, a to je poljoprivredna proizvodnja na otvorenom, dragom Bogu. Ako nećemo to štititi raketama, moramo znati čime ćemo štititi. Prizemni generatori nemaju skoro pa nikakvog učinka i šteta je onda trošiti novac na to, a ponovo naglašavam da je bitno da imamo strategiju. Neki to i dalje rješavaju raketama – Bugarskoj koja je također članica Europske unije se isplati, a nama se ne isplati. Kako je moguće da razbijaju oblake pokraj svih većih aerodroma u Europi? Kako je moguće da neke zemlje imaju organizirano da s raketama iz aviona razbijaju oblake? Dijelovi Austrije, Slovenije i Njemačke tako rade, znači da postoje modeli, ali drugo je možemo li si mi to financijski priuštiti – objasnio je Kolar.

Dodao je isto tako da u Hrvatskoj nema razrađene strategije, no budući da je sezona tuče iza nas, predstoji nam dosta vremena da odlučimo kako ćemo se braniti od te prirodne nepogode.

www.sjever.hr
07.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.