Now Reading:
Zbog ekstremne suše krumpira neće biti – veliki udarac za poljoprivredne proizvođače u Međimurju!
Full Article 2 minutes read

Zbog ekstremne suše krumpira neće biti – veliki udarac za poljoprivredne proizvođače u Međimurju!

Ovogodišnji urod krumpira zbog posljedica suše bit će upola manji nego lani, upozorava predsjednik Udruge međimurskih proizvođača krumpira Damir Mesarić, a prenosi index.hr.

– Imali smo jako sušnu zimu, a uvjete za rast je dodatno pogoršalo hladno proljeće, rekao je Mesarić za Hinu, a prenosi index.hr te napomenuo kako je vađenje krumpira do nedavnih kiša bilo otežano, a sada je opet suša.

Urod se po njegovim riječima kreće od 15 do 18 tona po hektaru od novog sjemena, a od sjemena proizvođača, tzv. farmerskog sjemena, još je manji. U Lici je još teže – prinos se kreće od 10 do 11 tona po hektaru. Kako je rekao, ni natapane parcele ne daju više od 25 tona po hektaru jer biljka jednostavno ne trpi velike stresove.

Kako prenosi index.hr, upozorio je i kako su, za razliku od prošle godine koja je isto bila sušna, uvjeti proizvodnje ove godine bili znatno teži i izazovniji s obzirom na veliko povećanje troškova repromaterijala, kojima treba pridodati i povećani trošak hlađenja skladišta.

– Lani smo razgovarali samo o suši, a sada smo u duplo težoj situaciji – umjetna gnojiva, nafta – sve je otišlo gore – kazao je i dodao kako je primjerice trošak skladištenja poskupio pet-šest puta.

Mesarić je objasnio i da unatoč manjem urodu i povećanju troškova proizvođači ne najavljuju značajno povećanje cijene.

www.sjever.hr / www.index.hr
07.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.