Now Reading:
Za kajkavsko stvaralaštvo nema straha – na dječji recital prijavljeni i radovi izvan kajkavskog govornog područja, oni najbolji krasit će zbirku, a moći ćete ih čuti na TKK
Full Article 3 minutes read

Za kajkavsko stvaralaštvo nema straha – na dječji recital prijavljeni i radovi izvan kajkavskog govornog područja, oni najbolji krasit će zbirku, a moći ćete ih čuti na TKK

Festivalski utorak u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini započeo je Recitalom dječjeg kajkavskog stvaralaštva u dvorištu Galerije Grada Krapine.

Na natječaj „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu – Krapina 2022.” prispjelo je 188 najuspješnijih literalnih radova dječjeg kajkavskog stvaralaštva iz 50 osnovnih škola što je bio težak zadatak za tročlano povjerenstvo koje je na kraju odabralo 64 pjesme za tiskanje u zbirci, od kojih će se njih 49 u interpretaciji učenika OŠ Ljudevit Gaj Krapina izvoditi tijekom Tjedna kajkavske kulture.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Krapine Mladen Gregurović izjavio je kako je ovo još jedan događaj u nizu koji obogaćuje Tjedan kajkavske kulture.

-Grad Krapina ima epitet da je to vjekovni grad kulture i povijesti i sigurno da ovakve manifestacije gdje se pruža prilika mladima da se izraze na kajkavskom velika stvar jer time čuvamo našu kajkavsku kulturu koja je iznimno važna ne samo za nas s kajkavskog govornog područja nego i šire – poručio je Gregurović.

Tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina Radovan Novina istakao je kako je ovaj recital jako važan segment TKK i iskazao zadovoljstvo velikim interesom što govori i činjenica kako su već drugu godinu zaredom na natječaj prijavljeni radovi izvan kajkavskog govornog područja.

-Javljaju nam se škole iz Slavonije, Dalmacije i to je jedan jako lijepi osjećaj jer mi naše natječaje šaljemo po školama kajkavskog govornog području, ne šire. No, oni su našli natječaj na našoj stranici i javili se. To je ono što nas veseli i upravo je zato dječji literalni program vrlo bitan segment TKK jer iz njih se crpi ono najbolje. Jednog dana ti mali pjesnici pojavit će se kao što je i dosad bio slučaj na velikom recitalu, pa i na samom Festivalu kajkavskih popevki sa svojim uglazbljenim stihovima – rekao je Novina.

Ravnateljica POU Krapina Grozdana Pavlović naglasila je kako je dvorište gradske galerije  pravi biser Krapine koji je pomalo i sakriven, ali kada uđete unutra vidite jedan predivan ambijent koji je idealan za programe poput ovog.

Pročelnica UO za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec  uime Krapinsko-zagorske županije istaknula je kako posebnu čar TKK daju najmlađi svojim umjetničkim izričajem i interepretacijom svojih misli na ovom recitalu.

Nakon recitala održana je 1. dramska večer kazališnih amatera.  U crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu održana je misa s kajkavskim pjesmama. Na Vinskom su placu okupljene zabavljali Črleni lajbeki, a na Trgu Ljudevita Gaja jučerašnji program zatvorili su Kumovi.

Bogat program TKK nastavlja se i u srijedu, a prvo događanje starta već u podne kada se u Muzeju krapinskih nendertalaca otvara izložba „Krš i špilje sjeverne Hrvatske”. Popodnevni dio programa počinje u 17 sati u dvorište Galerije Grada Krapine glazbenom slušaonicom „Kaj na šelak gramofonskim pločama: kajkavska popevka u rano doba diskografske industrije u Hrvatskoj”. 

Od 19.30 sati na redu je Recital kajkavske poezije Krapina 2022. koji u slučaju lošeg vremena iz Galerije seli u Srednju školu Krapina. Za djecu je od 18 sati predviđena radionica stripa u plavoj dvorani Gradske knjižnice Krapina. Kao i svakog dana posjetitelje Vinskog placa od 19 sati zabavljat će Črleni lajbeki, a završni događaj u srijedu bit će kazališna predstava „Beba” Kerekesh Teatra koja počinje u 21 sat.
Input your search keywords and press Enter.