Now Reading:
UČIONICA BUDUĆNOSTI Na MEC-u uređena učionica s gaming računalima – Stričak: To je danas biznis od oko 120 milijardi dolara
Full Article 3 minutes read

UČIONICA BUDUĆNOSTI Na MEC-u uređena učionica s gaming računalima – Stričak: To je danas biznis od oko 120 milijardi dolara

U Elektrostrojarskoj školi Varaždin još jedna novost – uređena je informatička učionica opremljena gaming računalima, za koje je Varaždinska županija iz proračuna izdvojila 240.077,50 kuna.

Ovo je tek jedno u nizu ulaganja Županije čiji je cilj stvoriti što bolji obrazovni sustav i pružiti učenicima uvjete i mogućnosti za kontinuirano obrazovanje, napredak i usavršavanje.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek drži da je važnost otvaranja ove, ali i sličnih učionica, radi globalne konkurentnosti.

-Opremili smo učionicu koja je sklopovski i programski na visokoj razini. Tu će se stvarati video-igre koje spadaju u industriju iluzija koja će za koju godinu biti 50 posto svjetskog GDP-a. S jedne strane ovdje se radi i o društvenoj odgovornosti – kazao je Huđek dodajući da će ovdje moći dolaziti osnovno i srednjoškolci kao i studenti učiti, trenirati i razvijati svoje vještine.

-Ovo radimo iz jednog, jedinog razloga, a to je da budemo bolji – završio je Huđek.

Na njega se nadovezao ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos ističući da je ova investicija, iako nešto manja, vrlo bitna budući je industrija videoigara trenutno “in”.

-Ta industrija je sada “top” i veliki novci se ovdje vrte. Da bi ta industrija mogla funkcionirati treba kadrove. Mi ovdje planiramo na ovoj opremi educirati mlade ljudi da bi oni nakon srednje škole ili nastavili svoje obrazovanje ili da nakon škole mogu osnivati svoje start-up firme- pojasnio je Kos.
Kazao je da vlada veliki interes i da se radi o izbornom modulu koji ove godine mogu birati tehničari za računalstvo. Najavio je da će od iduće godine biti ponuđen i ostalim učenicima kao fakultativna nastava.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je da je Varaždinska županija osnivač 16 centara izvrsnosti, od toga su tri u sklopu Elektrostrojarske škole i to centri izvrsnosti iz hrvatskog jezika, fizike i elektrotehnike.

-U sklopu Centra izvrsnosti iz elektrotehnike koji smo danas opremili, planiramo tu otvoriti učionicu za izradu video igara, a napominjem da na idućoj sjednici Županijske skupštine cijelu tu priču namjeravamo nadograditi formiranjem dvaju novih centara izvrsnosti i to iz robotike i astronomije – najavio je župan.

Dodao je da smo svjedoci da naši učenici na kojim se god svjetskim natjecanjima pojave osvajaju medalje, što je itekako dobra podloga koju bi samo trebalo još nadograditi.
-Industrija video igara je vrlo zanimljiva i bitna. Naime, svaki treći stanovnik Zemlje voli zaigrati pokoju igricu i to je biznis od 120 milijardi dolara i to pokazuje koliko je to bitno. Najbolji na svijetu ne moramo biti, ali naši učenici svakako moraju biti upoznati sa svjetskim trendovima i pratiti ih, moraju imati to iskustvo i vještine. U tom je smjeru posložen naš obrazovni sustav i smatram da je to iskorak i dobra smjer za sve – rekao je Stričak poručivši svima koji će izrađivati igrice da ne zaborave niti na starije.

Uz brojne goste, svečanosti u Elektrostrojarskoj školi nazočili su i dekani FOI-a i MEV-a Nina Begičević Ređep i Igor Klopotan.

a.kučić/sjever.hr
07.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.