Now Reading:
PD Strahinjčica Krapina održalo tradicionalni pohod “Putevima dedeka Kajbumščaka” i svečanu završnicu Male planinarske škole
Full Article 3 minutes read

PD Strahinjčica Krapina održalo tradicionalni pohod “Putevima dedeka Kajbumščaka” i svečanu završnicu Male planinarske škole

Prve nedjelje u rujnu već tradicionalno se održava pohod “Putevima dedeka Kajbumščaka” kao uvod u nadolazeći krapinski festival. Ovogodišnje događanje okupilo je preko stotinjak zaljubljenika u prirodu i planinarenje.

Uz obilje dobre volje, ali i hrane, glazbe, planinarilo se iz centra Krapine do Planinarskog doma na Strahinjčici i na vrh Strahinjčice Sušec (846 m).

Ujedno je svečanom dodjelom diploma Hrvatskoga planinarskog saveza obilježen i završetak prve Male planinarske škole. Škola je organizirana po programu Hrvatskog planinarskog saveza za male planinarske škole, a odvijala se od travnja ove godine i obuhvaćala je 30 – ak djece, dobne skupine od 8 do 13 godina. Školu je uspješno završilo 25 djece, a polaznici su mogli steći osnovna znanja o planinarstvu, planinarskoj opremi, orijentaciji, kretanju i boravku u planini, planinarskoj etici i ponašanju, zaštiti prirode i opasnostima u planini te se upoznati s osnovama penjanja.

Glavni je cilj bio upoznati djecu na sustavan i njima primjeren način, s osnovama planinarstva te ih podučiti kako se sigurno kretati i boraviti u prirodi i odnosu prema prirodi. Na taj način djeca se od malih nogu naviknu na kretanje i boravak u planinama i u prirodi, nauče osnovne vještine snalaženja u prirodi kroz atraktivne izlete i zanimljiva predavanja i vježbe, prožete igrom i zabavom.

Škola se provodila u suradnji s partnerima – Stanicom planinarskih vodiča Zagorje, Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ Zagorje Zeleno, te suradnicima Hrvatskom gorskom službom spašavanja i drugima. Financirana je sredstvima Krapinsko-zagorske županije, a za sudionike je bila besplatna. Glavni dio aktivnosti održavao se na otvorenom prostoru na području Strahinjčice, a u sklopu škole polaznici su prespavali u planinarskom domu, družili se uz logorsku vatru, posjetili Klek te se okušali u penjanju u dvorani.

Svečanom uručenju diploma prisustvovao je i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar, koji je tom prigodom istaknuo kako Savez posebno podupire organizirani planinarski rad s djecom i mladima u planinarskim udrugama te je iskoristio priliku da izrazi zahvalnost svima koji vođenjem djece i mladih u planine razvijaju planinarstvo u svojim sredinama, naglasivši kako nema ljepšeg, ali i odgovornijeg posla.

Voditeljice male planinarske škole Miljenka Mužar i Marija Strmečki čestitale su polaznicima na uspješnom svladavanju svih zadataka, kolegijalnosti, upornosti i volji te zahvalile roditeljima na povjerenju, a svim suradnicima i predavačima na njihovu predanom angažmanu i doprinosu.

www.sjever.hr / Facebook Planinarsko društvo Strahinjčica Krapina
07.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.