Now Reading:
Bruno Ister: Varkom trenutno može plaćati radove na aglomeraciji – da odu izvođači, bila bi to katastrofa!
Full Article 3 minutes read

Bruno Ister: Varkom trenutno može plaćati radove na aglomeraciji – da odu izvođači, bila bi to katastrofa!

Iako je fokus javnosti bio usmjeren na istragu nepravilnosti na projektu pročistača otpadnih voda i uz bojazan da će doći do obustave radova i penalizacije, Varkom je našao sredstva i način zadržati izvođače pa će radovi na aglomeraciji biti završeni do kasne jeseni, rekao je u utorak direktor Varkoma Bruno Ister.

-I dalje je to tema koja je aktualna i bojim se da će još dugo ta tema biti interesantna. S obzirom da je bilo vrijeme godišnjih odmora, ništa se promijenilo nije. Čeka se sastanak takozvane AFCOS mreže, tijela zaduženog za zastupanje naše strane u borbi protiv korupcije i zlouporaba u korištenju europskih fondova. To tijelo bi trebalo donijeti ono što je trebalo biti davno doneseno, a to je pisani dokument na temelju kojeg bi se nama obustavilo plaćanje koje nam se obustavilo bez toga. Mi se nadamo i smatramo da za tu obustavu plaćanja nema nikakvih razloga i da će se to nama ponovo omogućiti – rekao je Ister.

Dodao je da je riječ o plaćanju radova za ostatak aglomeracije koji, prema njihovom mišljenju, nije zahvaćen kontaminacijom.

Ister je naglasio i da Varkom trenutno može plaćati radove koji se izvode na aglomeraciji te najavio da će radovi biti završeni do kasne jeseni. Radovi, dakle, idu prema planu, ali izvođači nisu zadovoljni.
-Nezadovoljni su cijenama, odnosno što nema korekcije cijena. Na nekim mjestima u Hrvatskoj izvođači odlaze s gradilišta isporučiteljima vodnih usluga na aglomeraciji, ali nama nisu, ostali su i na tome im zahvaljujemo. Mislim da je ostalo još 5 posto radova i mi ćemo te radove završiti. Izdaju se i uporabne dozvole tamo gdje su radovi gotovi i gdje postoji dokumentacija za tehnički pregled – kazao je Ister.

Gradonačelnik Neven Bosilj dodao je da je Varkom već dao svojih oko 17 milijuna „da bi ta priča mogla ići dalje”.
-Najveća šteta bi se dogodila kad bi izvođači otišli. Onda bi platili tu famoznu penalizaciju, a ne bismo imali ono što smo platili. To bi bila dvostruka šteta, katastrofa. Spominje se milijarda vrijednosti svih tih radova. To se moglo dogoditi, ali Varkom je likvidan i ako neće biti dovoljno, naći će se drugi način. Sve sile upiremo u to da se što prije vrati plaćanje iz Hrvatskih voda koje je obustavljeno – naglasio je direktor Varkoma.

„Tijekom ljeta potrošnja vode bila je ekstremna”

Ister je istaknuo i kako građani nisu primijetili nikakve probleme u opskrbi vodom, unatoč ekstremnoj potrošnji jer su kvarovi bili pravovremeno otklanjani.

-Ekipe to uspijevaju raditi na način da građani to gotovo da ne primijete, za razliku od nekih drugih gradova gdje su to velike stvari pa i stvari za udarne vijesti na dnevniku. Kod nas to funkcionira – rekao je Ister.

a.kučić/sjever.hr
07.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.