Now Reading:
ŠTO DALJE? Kamenolom u Siljevcu glavna tema sastanka u Ivancu
Full Article 4 minutes read

ŠTO DALJE? Kamenolom u Siljevcu glavna tema sastanka u Ivancu

Gorući problemi u Ivancu bili su glavna tema sastanka u Ivancu. Naime, gradonačelnik Milorad Batinić u utorak je na sastanak pozvao saborske zastupnike s područja Varaždinske županije kako bi razgovarali o budućem kamenolomu u Siljevcu, odnosno u blizini Ivanečke Željeznice, pritisku koji se vrši na Grad da druge jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije odlažu svoj otpad Jerovec i pripajanju Ivkom voda Varkomu, a na stolu je bila i inicijativa da se lokalne ceste koje su trenutno u vlasništvu Županijske uprave za ceste prenesu na jedinice lokalne samouprave.

Iako se nada da bi se uskoro mogli početi poduzimati i konkretniji koraci, gradonačelnik Batinić izrazio je nezadovoljstvo što se saborski zastupnici iz redova SDP-a i HDZ-a nisu pojavili.

– Što se tiče kamenoloma u Siljevcu, tu je stvar na Ministarstvu gospodarstva. Cilj ovog sastanka bio je da dodatno upoznam saborske zastupnike s problematikom. Odazvala se saborska zastupnica Martinčević, zastupnik Štromar je također upoznat s tim, ali je morao otići na sastanak – rekao je Batinić te dodao da vjeruje da će Reformisti i HNS adekvatno predstavljati interese građana Ivanca u Saboru.

Kako je pojasnio, inicijativa protiv kamenoloma krenula je od samih mještana nakon što su počeli istražni radovi s čim Grad Ivanec nije bio upoznat. Na inicijativu građana, Batinić je sazvao zbor građana koji su prihvatili njegov prijedlog da nezadovoljstvo s otvaranjem kamenoloma u blizini naselja izraze potpisivanjem peticije. U nepunih mjesec dana prikupljeno je preko 6.000 potpisa, a najavio je kako peticija ide dalje.

– Imamo najavu od gradonačelnika Bilića da se iduće subote organizira potpisivanje i u Ludbregu, a peticija teče dalje – najavio je Batinić.

Na novinarsko pitanje u kojoj je fazi proglašenje Ivančice parkom prirode, Batinić je poručio kako je taj odgovor htio čuti od saborskog zastupnika Damira Habijana.

-Područje na kojem se gradi kamenolom je u Naturi 2000, ima velik broj zaštićenih vrsta, no ono što je meni i građanima Ivanca te mještanima Ivanečke Željeznice prvenstveno bitno su ljudske sudbineUgroženo je naselje i okolna naselja, s obzirom da je predviđeno da sav transport ide kroz kroz naselje Željeznicu, a jedan dio i kroz izletište Pokojec na području Grada Novog Marofa. Druga stvar su i izvorišta vode na Ivančici gdje se praktički čitav zapadni dio Varaždinske županije te područje Krapinsko-zagorske vode opskrbljuje s vodom. Tu je težište naše inicijative – dodao je Batinić.

Saborska zastupnica iz redova Reformista Natalija Martinčević istaknula kako joj je žao što se sastanku nije odazvalo više saborskih zastupnika iz Varaždinske županije te da ju posebno žalosti što se nije odazvao nijedan od troje zastupnika HDZ-a.

-Možemo jasno reći i zaključiti da je zajednički nazivnik za sve te četiri teme HDZ. Da budemo potpuno jasni i precizni – promjenu prostornog plana koji je uopće omogućio pokretanje cijelog postupka uz otvaranje kamenoloma donijela je Općina Budinščina, odnosno njezin načelnik iz HDZ-a. Nakon toga, sve potrebne dodatne i daljnje dozvole dalo je Ministarstvo gospodarstva i ministar ponovo iz HDZ-a – rekla je Martinčević te dodala kako, s obzirom da je cijelu priču otvorio HDZ, jedino ju on može i zatvoriti.

Osvrnuvši se na odlagalište otpada u Jerovcu, Martinčević je naglasila kako smatra da je građane Varaždinske županije potrebno upoznati s činjenicom da je saniranje tog odlagališta financirano iz Fonda za zaštitu okoliša sa 60 posto, dok su čak 40 posto platili građani Ivanca.

-Ovdje odlažu oni, odlaže još nekoliko općina i ključno je da ovo odlagalište nema kapaciteta za primanje smeća i otpada iz drugih jedinica lokalne samouprave jer će uskoro biti zatrpano i samim time zatvoreno – kazala je Martinčević.

Najavila je i kako će Reformisti Batinićevu inicijativu vezanu uz ceste staviti u zakonsku proceduru u Saboru.

tklopotan / www.sjever.hr
06.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.