Now Reading:
Habijan: Park prirode ostaje prioritet – inicijativu su mogli pokrenuti i Čačić i njegova specijalna savjetnica
Full Article 5 minutes read

Habijan: Park prirode ostaje prioritet – inicijativu su mogli pokrenuti i Čačić i njegova specijalna savjetnica

Nakon što je saborska zastupnica iz redova Reformista Natalija Martinčević poslije sastanka s ivanečkim gradonačelnikom Miloradom Batinićem prozvala HDZ poručivši da je on zajednički nazivnik svim gorućim problemima Grada, predsjednik varaždinske organizacije HDZ-a Damir Habijan još je jednom naglasio kako je on fokusiran na proglašenje Ivančice parkom prirode. To je, dodao je, nadstranačka i dobra inicijativa koja je poprimila negativan kontekst.

Naime, Habijan je inače glavni inicijator parka prirode, a kako je podsjetio, kada je razgovarao sa svim gradonačelnicima i načelnicima čije bi područje budući park obuhvaćao, oni su neovisno o političkoj opciji kojoj pripadaju dali svoju podršku.

-Tada sam rekao da zaštita odnosno proglašenje parka prirode jest nadstranačko pitanje i da bih volio koliko god u Hrvatskoj to možda nije uobičajeno da se politika što više makne iz toga – rekao je Habijan te dodao kako taj proces ide svojim tokom.

U rujnu bi, najavio je, trebala početi revizija studije iz 2013. godine koja je stručna podloga za utvrđivanje uvjeta za proglašenje parka prirode. Naglasio je i da je cilj da do kraja saborskog mandata, odnosno do 2024. godine zakon o proglašenju parka prirode bude u saborskoj proceduri.

-To je onaj dio koji je nadstranački i za koji doista nisam volio da se puno politika uključi. Nažalost, zadnjih mjesec, mjesec i pol politika se uspjela ugurati u cijelu ovu priču i po mom mišljenju jedna dobra inicijativa koja je bila nadstranačka, koja je bila pozitivna, na koju su ljudi dosta dobro reagirali poprimila je jedan negativan kontekst – kazao je Habijan prije svega misleći na potencijalni kamenolom.

No, njega, kako kaže, prije svega muči što određeni akteri, pritom se referirajući se na saborsku zastupnicu Martinčević, svojim izjavama difamiraju javnost.

-Ja bih volio da je tu inicijativu, a mogao je, pokrenuo primjerice tadašnji župan Čačić ili sada saborska zastupnica Martinčević koja je bila specijalna odnosno posebna savjetnica gospodinu Čačiću, međutim tada se toga nisu sjetili – naglasio je Habijan.

Kako je napomenuo, Županijska skupština Krapinsko-zagorske županije u ožujku ove godine pokrenula je treće izmjene prostornog plana kako bi ga uskladila s nižom razinom, Općinom Budinščina.

-Ako pogledate razloge zbog čega se mijenja prostorni plan te županije između ostalog je eksploatacija mineralnih sirovina. Drugim riječima kamenolom. Prema tome gospodin Kolar, odnosno Županijska skupština u kojoj SDP ima većinu mogu vrlo lako i elegantno, ako doista misli ono što govori da mu je stalo do proglašenja parka prirode i da je protiv kamenoloma i da želi zaštititi prirodu, riješiti – oštar je bio Habijan.

Osvrnuo se i na riječi saborske zastupnice Martinčević te poručio kako joj je zadnjih nekoliko dana jako stalo do zaštite prirode.

– Ja bih volio da je bila toliko glasna početkom prošle godine kada se ta inicijativa pokrenula, da je bila toliko glasna kada je bila specijalna savjetnica bivšem županu Čačiću. O toj temi priča i saborski zastupnik Miletić koji saziva neke okrugle stolove. Jedna ekipa koja, bojim se, uopće nema pojma što inicijativa obuhvaća, da to nije pitanje samo Ivančice nego i Strahinjčice, Maceljskog gorja, Ravne gore, ekipa koja ne zna nabrojiti tri stare gradine na tom području, koja ne zna zašto se ide u zaštitu, postoji li na Strahinjčici rijetka vrsta, recimo alpskog jaglaca ili zaštićena vrsta perunike. Dobili smo jednu političku dimenziju koja, smatram, nije dobra i koja cijeloj toj priči može naštetiti – rekao je Habijan.

Dodao je i kako je od prvog dana govorio kako je on osobno protiv kamenoloma i kako se njegov stav nije promijenio.

-To je nadstranačko pitanje i moj stav u pogledu kamenoloma je vrlo jasan, ja sam protiv toga. Bio sam na početku kolovoza na području Ivanečke Željeznice, razgovarao s ljudima i vrlo jasno rekao da ću do kraja ostati kod svog stava. Isto tako, zatražio sam sastanak kod nadležnog ministra na temu parka prirode. Kada govorimo o Ministarstvu kojem je na čelu ministar Filipović, upravo to ministarstvo koje kolegica Martinčević danas proziva je 22. srpnja investitoru naložilo da krene u izradu studije utjecaja na okoliš – kazao je Habijan.

To prema njegovim riječima znači da je Ministarstvo na neki način „zakočilo” ovaj projekt. Naime, za tu je studiju potrebno minimalno 10 mjeseci nakon čega ide u javno savjetovanje gdje će svatko moći reći svoje mišljenje o tome.

-Ministarstvo radi svoj posao, postupa prema odredbama zakona o zaštiti prirode, a da je tako kao što govori kolegica Martinčević, cijela je priča mogla ići brže. Ja sam fokusiran na ovu inicijativu za koju bih želio da se do kraja mandata ostvari – zaključio je Habijan.

tklopotan / www.sjever.hr
06.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.