Now Reading:
Varaždinske Toplice ovog vikenda bile kulturno središte županije: Dva koncertna spektakla okupila velik broj gledatelja
Full Article 3 minutes read

Varaždinske Toplice ovog vikenda bile kulturno središte županije: Dva koncertna spektakla okupila velik broj gledatelja

U organizaciji gradske Turističke zajednice ovog vikenda Varaždinske Toplice bile su domaćin dvaju koncertnih spektakla. Bila je to prava poslastica za sve ljubitelje glazbe, kulture i umjetnosti, a činjenica da su koncerti okupili velik broj gledatelja, kako iz Varaždinskih Toplica, tako i iz Varaždinske županije, ali i šire potvrđuje da je riječ o kulturnom događaju koji se ne propušta.

Naime, na magičnu pozornicu arheološkog nalazišta Aquae Iasae četvero opernih solista Jelena Štefanić, inače rođena Topličanka, Martina Tomčić, Roberto Cresca i Luciano Batinić u petak su publici donijeli komornu izvedbu Messa da Requeim Giuseppea Verija, dok je u subotu u prekrasnom atriju Starog grada koncert na klaviru održao mladi i iznimno talentirani Stjepan Gerić, inače prvi učenik u povijesti Glazbene škole u Varaždinu koji će svoje obrazovanje nastaviti na Konzertfach Klavier Akademije za glazbu i scensku umjetnost u Beču.

Nakon što su prošle godine dvije operne dive, Štefanić i Tomčić izvele neke od najljepših i najtežih arija operne literature ove godine projekt NO©TE(s) Aquae Iasae na pozornicu u srcu Varaždinskih Toplica donio je iznimno djelo – Verdijevu Messa de Requiem.

– Činjenica da je brojna publika i ove godine zauzela rimsko kamenje u našem arheološkom lokalitetu potvrđuje da je riječ o hvalevrijednom projektu koji je pun pogodak te je cilj da on postane tradicionalan dio turističke i kulturne ponude Varaždinskih Toplica. S obzirom da naša magična i mistična pozornica nudi sljubljivanje visokokvalitetne umjetnosti s vrijednom i jedinstvenom antičkom kulturnom baštinom projekt ima potencijala narasti u veliki operni festival. To je smjer u kojem želimo ići – rekla je direktorica Turističke zajednice Varaždinskih Toplica Lana Husnjak.

Operni velikani publici su ovo iznimno djelo predstavili pod dirigentskom palicom maestra Simona Dešpalja i uz Helenu Borović na klaviru, a uz brojne posjetitelje, u koncertu je uživala i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Varaždinske Toplice su po svojoj bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini jedinstvene u ovom dijelu Europe, a ovakvim projektima dodatno ju obogaćujemo. Prekrasna atmosfera na oba koncerta i brojna publika koja je došla uživati u nekim od najljepših svjetskih glazbenih djela potvrda su da s ovakvim događajima moramo nastaviti i dalje i još se više pozicionirati kao kulturno i turističko središte Varaždinske županije i ovog dijela Hrvatske – naglasila je gradonačelnica Ratković.

Opernom spektaklu prisustvovali su brojni kulturnjaci, poduzetnici, političari, stari i mladi, a među njima našli su se i državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj sa suprugom, Senka Bulić, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, biskup u miru Josip Mrzljak, pomoćni zagrebački biskup Juraj Jezerinac te toplički župnik Stjepan Mostečak.

www.sjever.hr
05.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.