Now Reading:
Fuchs: Škola ide, djeci neće biti hladno – brine nas sve manji broj prvašića
Full Article 2 minutes read

Fuchs: Škola ide, djeci neće biti hladno – brine nas sve manji broj prvašića

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs bio je gost N1 studija gdje je govorio o cijeni energenata i grijanju u školama, ali i o sve manjem broju prvašića.

Ministar je kazao da će cijene energenata biti jedan od velikih izazova ove školske godine, ali Vlada će već u četvrtak izaći s mjerama koje će obuhvaćati šire područja od škola.

-Dozvolimo da se konkretno izađe s cijelim paketom koji će biti sveobuhvatan. Škole i obrazovne institucije će sigurno imati garantirano neometan rad – rekao je Fuchs te dodao kako škola ide, a djeci neće biti hladno.

U ovim kriznim vremenima, dodao je, treba štedjeti što se odnosi i na plin.

-Ako govorimo o tome da će osigurati grijanje prostora za školske institucije, onda će se to morati obuhvatiti sveukupno. Bit će kombinirani dio mjera. Naravno da će biti nekih stvari koji će se fiksirati, a nešto će ići kroz decentralizirana sredstva državnog proračuna – dodao je Fuchs te još jednom istaknuo kako nastavna godina kreće bez ikakvih epidemioloških mjera.

Cijelu zemlju brine i sve manji broj upisanih prvašića kojeg Hrvatska kontinuirano bilježi.

-Ove godine imali smo tisuću maturanata manje u odnosu na prethodnu. Pad nataliteta je problematičan. Na tome svi zajedno moramo učiniti nešto kako bi se to promijenilo. Potrebno je otvarati vrtiće kapacitete kako bi roditelji mogli ostavljati djecu kad odlaze na posao. Mi ćemo za 15-ak dana krenuti s uručivanjem prvih ugovora za izgradnju i dogradnju novih dječjih vrtića. To će biti jedan ogromni zamah u osiguravanju jednakih uvjeta za svu djecu – rekao je Fuchs.

Osvrnuo se i na prelazak na cjelodnevnu nastavu. Ministarstvo je, naime, najavilo da će se to dogoditi do 2027. godine, no sindikati su uvjereni da to do tada neće biti moguće provesti. Fuchs im je poručio da se drže onoga za što su osnovani.

-Oni nisu vjerovali ni da će se online nastava odvijati onako kako se odvijala. Neka oni brinu o onim dijelovima koji su u okviru sindikalnog djelovanja. Mi smo uvjereni da će se to dogoditi do 2027. Ovo je prvi put da se ovakva velika reforma radi s osiguranim značajnim sredstvima. Zbog toga smo uvjereni da će se to ostvariti – zaključio je.

www.sjever.hr / N1
05.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.