Now Reading:
Službeno otvoren Tjedan kajkavske kulture, najvažniji krapinski tjedan u godini koji se vratio u punom sjaju
Full Article 4 minutes read

Službeno otvoren Tjedan kajkavske kulture, najvažniji krapinski tjedan u godini koji se vratio u punom sjaju

Nakon što su u subotu održani brojni sportski programi i otvoren Vinski plac koji već tradicionalno pobuđuje najveći interes Krapinčana i njihovih gostiju, u nedjelju je i službeno otvorena jedna od najdugovječnijih i najznačajnijih manifestacija u Krapini, Tjedan kajkavske kulture.

Ovogodišnji program zaista je bogat i donosi ponešto za svakoga, od izložbi, znanstvenih skupova, pa do zabave, sporta i glazbe.

Da je riječ o jednoj od najvažnijih manifestacija u ovom dijelu Hrvatskog zagorja koja iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja potvrđuje i činjenica da je ove godine Tjedan kajkavske kulture ušao u krug odabranih top manifestacija na nivou Hrvatske turističke zajednice.

Otvorenje Tjedna kajkavske kulture popraćeno je mimohodom počasnih i povijesnih postrojbi te otvorenjem Dječjeg korza, a tom je prilikom gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović naglasio kako je tjedan kada slave „kaj” najvažniji krapinski tjedan u godini.

-Ono što nam je posebno drago je da se nakon ovih godina kada smo trebali smanjiti program i događanja opet vraćamo u punom sjaju i punom tempu. Preko 300-tinjak djece je na Dječjem korzu što mi je drago. Upravo je ovdje na otvorenju Tjedna kajkavske kulture niz sadržaja gdje se izlažu dječji radovi, što likovni, što recitacije – rekao je Gregurović.

Osvrnuvši se na brojne sadržaje koji u narednom tjednu očekuju sve posjetitelje Krapine, Gregurović je rekao da će svatko u programu moći pronaći ponešto za sebe kako bi po 57. puta slavili „kaj” i svi se zajedno dobro zabavili.

Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija kazao je kako je Tjedan kajkavske kulture iznimno značajan za hrvatsku kulturu.

-Između obitelji i domovine se nalazi zavičaj sa svim svojim prekrasnim manifestacijama. Znamo koliko Krapina u tom smislu znači Hrvatskoj, od jezikoslovlja pa do jednog kulturnog izričaja koji je prepoznatljiv i koji se tradicijski njeguje iz godine u godinu – kazao je Poljičak naglasivši kako djeca, s obzirom da su uključena u otvorenje manifestacije najbolje pokazuju kako se voli svoj kraj što je jamstvo budućnosti.

Zamjenica krapinsko-zagorskog župana Jasna Petek istaknula je značaj Tjedna kajkavske kulture u kojem se slavi „kaj” koji, kako kaže, nije samo simbol jezika, već je i simbol njihovog stila života i identiteta.

-Jako je važno da se „kaj” i sve ono što sa sobom nosi prenose mlađim generacijama. Prekrasno je što već tradicionalno naš tjedan započinje dječjim programom, Dječjim korzom i što se kroz cijeli tjedan provlače manifestacije koje slave „kaj” kroz dječje stvaralaštvo što je najvažnije, da tu našu baštinu, stil života i identitet prenosimo našim najmlađima – rekla je Petek.

Na Dječjem korzu nastupili su brojni folkloraši, a najuspješnija bila je folklorna skupina Golubeki iz KUD-a Golubovec. Drugo mjesto pripalo je malim folklorašima iz krapinske Osnovne škole Ljudevit Gaj, a treće folklornoj skupini iz domaće Osnovne škole Augusta Cesarca.

Festivalski program nastavio se otvorenjem izložbe dječjih likovnih radova ispred festivalske dvorane te nezaobilaznim Vinskim placom gdje je brojne posjetitelje zabavljala Grupa Motiv, dok je uoči samog otvorenja Tjedna kajkavske kulture u paviljonu u Parku Matice hrvatske Likovno društvo „Ernest Tomašević” održalo likovnu koloniju.

Spomenimo i kako su u tijeku 10. Dani krapinskog sporta. Tako je u subotu i nedjelju u ŠRC Podgori održan dječji nogometni turnir „Kaj kup”, a osim malih nogometaša, u nedjelju su se natjecali i ribiči te biciklisti. Naime, na ribnjacima Škarićevo održan je 37. kup Grada Krapine u disciplini lov ribe udicom na plovak, a ispred Osnovne škole Augusta Cesarca ujutro je startala 9. brdska biciklistička utrka „Neandertalka”. Od 22. kolovoza, pa sve do 11. rujna na teniskim terenima u ŠRC Podgori održava se Memorijalni teniski turnir Jurica Mehun.

www.sjever.hr
04.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.