Now Reading:
Pobjednici prve zagorske Pekmezijade otkrili su nam tajnu izrade pravog domaćeg pekmeza od šljiva
Full Article 2 minutes read

Pobjednici prve zagorske Pekmezijade otkrili su nam tajnu izrade pravog domaćeg pekmeza od šljiva

Iako je tek prva po redu, zagorska Pekmezijada bila i više nego uspješna. Potvrđuje to i činjenica da je već određen datum iduće koja će se održati 2023. godine.

Na ovogodišnjoj Pekmezijadi sudjelovalo je 10 ekipa, a po prvi puta u ovakvu se manifestaciju uključila i ekipa Krapinsko-zagorske županije.

Kako je ranije otkrio župan Željko Kolar, odlučili su kuhati cijele šljive kako bi pekmez napravili na onaj pravi starinski način. To im je očito i uspjelo jer je ekipa iz Županije zauzela odlično drugo mjesto, ispred ekipe Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Duge Međe koja je završila na trećem mjestu.

Najuspješniji su bili članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Bedekovčine, a Štefanija Jaković otkrila nam je koja je tajna izrade pravog domaćeg pekmeza kakvog su nekad radile njihove mame i bake.

-Nismo očekivali prvo mjesto, došli smo sudjelovati i drugima pokazati kako se radi pravi domaći pekmez. Šljive smo oprali, očistili, samljeli na ručnoj mašini, skuhali i stavili šećer, na pravi starinski način kako su radile naše mame i bake – rekla je Jaković.

Predsjednik žirija Dražen Đurišević, inače glavni kuhar Podravke objasnio je na što su pazili prilikom ocjenjivanja pekmeza.

-Ocjenjivali smo više kategorija, od okusa, gustoće, boje i mirisa te pazili na to da ne bude presladak – rekao je Đurišević te dodao kako je bilo nekoliko pekmeza u koje su natjecatelji stavljali i druge mirodije, no u njega nije potrebno ništa dodavati.

tklopotan / www.sjever.hr
03.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.