Now Reading:
FOTO Građani uživali u pravoj atrakciji – postrojavanju varaždinskih povijesnih postrojbi koje su županu Stričaku predale prijavak
Full Article 2 minutes read

FOTO Građani uživali u pravoj atrakciji – postrojavanju varaždinskih povijesnih postrojbi koje su županu Stričaku predale prijavak

Povodom Dana Varaždinske županije i blagdana Male gospe koji se slave 8. rujna, u subotu ispred varaždinske Županijske palače postrojile su se tri povijesne postrojbe, Husarska garda i njeni gosti, Varaždinska građanska garda i Vitezovi Ivanovca te nadzapovjedniku Husarske garde, županu Anđelku Stričaku predali prijavak.

Župan Stričak najavio je kako će obilježavanje Dana Varaždinske županije biti popraćeno brojnim događajima, a osim postrojavanja povijesnih postrojbi, u subotu su održani sportski susreti veterana Domovinskog rata.

-U sljedećih tjedan, dva bit će niz događanja povodom Dana Županije. Naravno da to veseli, posebno kada su u to uključene udruge naših građana – rekao je Stričak.

Središnji dio obilježavanja bit će svečana sjednica Županijske skupštine koja će po prvi puta biti održana izvan županijskog središta, odnosno u općini Sveti Ilija gdje će tom prilikom biti otvorena i novoizgrađena osnovna škola.

-Povijesne postrojbe dio su našeg identiteta i naše povijesti te smo na njih ponosni i upravo zato to baštinimo. Danas su se ovdje postrojile tri, a u sljedećem periodu planiramo jedan iskorak i izdvajanje malo više sredstava za njihov rad kako bi mogle još više prezentirati taj svoj rad i taj dio obnove povijesne baštine – kazao je župan.

Inače, među šest važnih projekata za koje je Varaždinska županija putem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurala 9,2 milijuna kuna je i obnova zgrade jahaone u Optujskoj ulici. Riječ je o zgradi iz vremena Austro-ugarske, jedinoj takvoj na jugoistoku Europe.

-Kada ju obnovimo to će biti jedna reprezentativna zgrada. Preko naše Husarske garde planiramo dati veći značaj konjogojstvu i u tu uključiti dvije naše škole, Medicinsku zbog rehabilitacijskog jahanja i srednju poljoprivrednu u Opeki kako bismo cijelu priču dodatno digli – zaključio je župan.

Predsjednik Husarske garde Varaždinske županije Mirko Kramberger rekao je kako su se danas postrojili u čast svog osnivača Varaždinske županije koja slavi svoj dan te u čast njihovog nadzapovjednika, župana Stričaka.

-Mi smo jedna od tri povijesne konjičke postrojbe u Republici Hrvatskoj. Nedavno smo osnovali Husarski zdrug na nivou Hrvatske s ciljem da osnažimo hrvatsku povijest i hrvatske vitezove koji su u prošlosti dali živote za našu domovinu – podsjetio je Kramberger.

tklopotan / www.sjever.hr
03.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.