Now Reading:
Znate li u kojim sve jelima možete koristiti namirnicu po kojoj je ludbreški kraj oduvijek poznat? Otkrijte u novoj kuharici „Ludbreški hren”
Full Article 3 minutes read

Znate li u kojim sve jelima možete koristiti namirnicu po kojoj je ludbreški kraj oduvijek poznat? Otkrijte u novoj kuharici „Ludbreški hren”

U sklopu Ludbreške Svete Nedjelje u četvrtak je u suradnji između Grada Ludbrega i Varaždinske županije prezentirana kuharica „Ludbreški hren”. Ovaj zdrav, fini, osvježavajući, ali i tradicionalan sastojak odlično ide uz gotovo sve vrste mesa, ribe, pa čak i u salate i deserte, a recepte je predstavio Damir Crleni, autor kuharice koja se sastoji od dvadesetak recepata.

Kako je pojasnio, u kuharici su pokušali upotrijebiti hren s raznim vrstama mesa i ribe, prije svega u kuhanim i pečenim jelima, no i u vegetarijanskim.

-Radili smo vegetarijanska jela s povrćem, što pržena, što pohana, a i nekoliko vrsti salata u koje smo stavljali ciklu i hren. Obično je u ukiseljenu ciklu išlo malo hrena, a mi smo to još povezali s dimljenim sirom. Radili smo hladna predjela s hrenom. Kuhali smo goveđi jezik, obraze, pa smo ostavili da se to stvrdne kao hladetina i unutra ribali hren. Radili smo svinjski filet s borovnicama i brusnicama, te dva deserta koja se spajaju s hrenom – rekao je Crleni.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić kazao je kako je ludbreški kraj oduvijek prepoznat po hrenu koji je tradicija ovog kraja, a rad na prepoznatljivosti Ludbrega nije važan samo za njegove stanovnike, već i za gospodarstvenike.

-Oni na svojim gospodarskim susretima mogu spomenuti činjenicu da jedan gastronomski proizvod nosi ime grada iz kojeg dolaze. Hren je oduvijek bio tradicija ovoga kraja i on ima jednu svoju osobinu koja nas podsjeća koliko je život složen, koliko je slojevit, koliko može biti težak, trpak, gorak i ljut, ali isto tako i slastan i ukusan – kazao je Bilić.

-Nadamo se da će današnje događanje doprinijeti uzletu hrena kao namirnice i poljoprivredne kulture, da se sačuva u našim krajevima – zaključio je Bilić.

Obitelj Mlakar već dugi niz godina proizvodi hren i proizvode od hrena što Grad Ludbreg nastoji promovirati u svojim poklon paketima.

– Preko 40 godina bavimo se proizvodnjom ludbreškog hrena. On ima svoju tradiciju proizvodnje. Moj pokojni djed prvi se bavio proizvodnjom, nakon njega nastavio je moj otac, pa ja. Uzgaja se na širem ludbreškom području, a specifičan je što ima različite karakteristike, kako izgledom, tako i sastojcima. Od svih hrenova, naš je drugačiji po sastojcima, i vitaminskim i izgledom – pojasnila je Bojana Makar, direktorica tvrtke Agro Altera iz Ludbrega.

Predstavljanju kuharice prisustvovao je i pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek koji je objasnio kako je zaštita proizvoda važna prvenstveno zbog sigurnosti na tržištu.

– Upravo je zato Europa osmislila oznake zaštite zemljopisnog podrijetla, gdje se želi kroz sustav zaštite i kontrole naglasiti i predočiti javnosti koji su proizvodi zaštićeni. Ludbreški hren je zaštićen prije otprilike dvije godine na hrvatskoj razini, nakon čega slijedi procedura prema zaštiti Europske unije. Mi smo to i učinili i dobili smo prve komentare od njih, koje treba usuglasiti i iskordinirati te izvršiti određene nadopune – rekao je Vincek te dodao kako je ludbreški hren najmlađi zaštićeni proizvod u Varaždinskoj županiji.

Poslije svake zaštite, Varaždinska županija većinu materijala koje je sakupila objedinjuje u monografiju nakon čega slijedi objava kuharice. Sve su to, pojasnio je Vincek, koraci koji bi trebali pomoći u promociji, u ovom slučaju ludbreškog hrena.

tklopotan / www.sjever.hr
02.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.