Now Reading:
Zalog boljem obrazovanju i društvu: u 36 zagrebačkih škola uvodi se novi predmet – Škola i zajednica
Full Article 2 minutes read

Zalog boljem obrazovanju i društvu: u 36 zagrebačkih škola uvodi se novi predmet – Škola i zajednica

Povodom uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u zagrebačke srednje škole, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš u petak su predstavili novi fakultativni predmet „Škola i zajednica“.

Kako je istaknuo gradonačelnik, ovo je prvi put da se u Zagrebu uvodi fakultativni predmet na inicijativu Grada Zagreba.

-Novi predmet provodit će se u najmanje 36 škola, odnosno dvije trećine od ukupnog broja srednjih škola, te će postati sastavni dio njihova kurikuluma. Učenici će se educirati o tome kako živjeti u demokratskom društvu, ali i naučiti kako biti aktivan član društva. Vjerujemo kako je ovo zalog, ne samo boljem obrazovanju i osposobljavanju učenika, već i boljem društvu, kako u gradu Zagrebu, tako i u cijeloj Republici Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Tomašević.

Predmet „Škola i zajednica“ organizirat će se za minimalno 55 skupina učenika, a minimalan broj učenika 2. i 3. razreda srednjih škola koji se očekuje u ovoj školskoj godini, je 816. Edukaciju, koja je bila organizirana u sedam susreta, prošlo je 91 nastavnica i nastavnik, a predmet će poučavati u opsegu od 70 sati godišnje.

Boris Jokić je kazao kako je ŠiZ inovativan predmet koji nema fiksni sadržaj i kreće od toga da se sami učenici odluče za pojavu ili problem u gradu Zagrebu koji ih brine. Ta pojava ili problem može biti iz 11 tematskih cjelina, a neke od njih su vrlo bliske mladim ljudima, poput fizičke aktivnosti i sporta, medija, kulture, migracija i generacija, demokracije, ljudskih prava, jednakosti, ekonomije i okoliša. Nakon što mladi prepoznaju pojavu ili problem kojim se žele baviti, moraju se dogovoriti i to istražiti na različite načine, steći iskustvo, te na kraju sami djelovati u zajednici kroz različite akcije.

www.sjever.hr / zagreb.hr
02.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.