Now Reading:
POČELO ODBROJAVANJE Sve je spremno za varaždinski TFF – 58 niskobudžetnih filmova iz cijelog svijeta i puno dobre zabave!
Full Article 4 minutes read

POČELO ODBROJAVANJE Sve je spremno za varaždinski TFF – 58 niskobudžetnih filmova iz cijelog svijeta i puno dobre zabave!

Kao što je u petak rekao direktor Festivala Slobodan Runjak, 17. Trash film festival praktički može početi već danas.

Odrađene su, naime, sve planirane pripremne aktivnosti.
-Ono što je specifično što nas dijeli od ostalih festivala je to da smo ovaj put u nekakvom izboru filmova se opet vodili nekakvim strožim kriterijima tako da ne budemo imali 2000 filmova kao svake godine. U tome smo uspjeli pa ove godine imamo oko 1700 filmova – rekao je Runjak.

Naglasio je da su niskobudžetni filmovi pristigli iz cijelog svijeta, a puno je filmova ove godine došlo s Dalekog istoka, iz nekih zemalja čije filmove nismo imali prilike gledati na prošlim festivalima.

-Indija je jako puno dala svojih bolivudskih uradaka, a posebno je veliki broj filmova stigao iz Irana. Iz Irana smo čak imali upite može li se doći na festival i mi smo, naravno, odgovorili da se može. Amerika je tu bila najzastupljenija što se filmova tiče i naravno Europa u svom dijelu. Posebno nas veseli dosta veliki broj u odnosu na ranije festivale filmova iz Hrvatske. Na tim projekcijama bude, vjerujem, i više publike koja bude došla to pogledati – kazao je Runjak.

Dodao je da ima i filmova iz regije, Slovenije, Srbije i BiH te istaknuo da ga veseli što su uspjeli sve to posložiti i spremni čekaju projekcije i proglašenje najboljih.

-Što se tiče proglašenja najboljih ove godine imamo stvarno brutalan žiri. U ovogodišnjem žiriju su Andrija Mardešić koji je sa svojim surežiserom osvojio Davidom Kapcom osvojio Zlatnu Arenu na ovogodišnjoj Puli s filmom Stric i to je profesor s osječke akademije i glumac Domagoj Mrkonjić koji nam u srijedu stiže na otvorenje. Oni su ti koji budu ove godine krojili sudbinu filmaša iz cijelog svijeta – naglasio je.

Kao i svake godine, otvorenje Festivala upriličit će se u Uskoj ulici i to u srijedu u 18 sati, uz tradicionalno otkrivanje ploče na Walk of Fameu.
-Otkrivamo ploču hrvatskom režiseru koji je nepravedno zapostavljen i vuče repove iz bivše države, a to je Marijan Vajda. Imao je tu nesreću da je bio nekakva avangarda cijelog tog filmskog pokreta u ono vrijeme i koristio je pojam celebrityja u filmu što nije naišlo na dobar odjek kroz ondašnji mainstream i mislim da je bio isključen iz društva režisera. Tako da jedna dobra priča. Zašto Marijan Vajda? Jedna poveznica s Varaždinom, tata mu je rođeni Varaždinac pa smo odlučili ploču postaviti u Usku ulicu i nekakvo slovo o njemu i njegovom radu bude rekao filmski kritičar Nenad Polimac koji nam dolazi na otvorenje – rekao je Runjak.

Tu su, naravno, off i koncertni program koji su nezaobilazan dio festivala.
– U četvrtak u caffe baru Elephant imamo debatu koju vodi istaknuti član iz podružnice Zagreb dr. sc. Tomislav Pletenac. On se referira na ovogodišnju temu festivala, a to je Čovjek kao stroj, odnosno posthumanizam vezano uz film i filmska ostvarenja. To je u četvrtak u 18. 30 sati. Nakon toga, Mario Kovač s filmskim kvizom koji se isto tako referira na ovogodišnju temu festivala i poslije kulturno umjetnički program D Elevis koncert na otvorenom. Petak imamo koncertni program isto kao i u subotu. U petak nam svira Šenjug kvartet i naš domaći bend Fakin’ Lajsne, a u subotu, nakon zatvaranja festivala i dodjele zlatnih motorki, nastupit će Cry Babies iz Zagreba, cover bend koji je praktički bend filmskih festivala – najavio je direktor TFF-a.

Projekcije filmova bit će svakoga dana u Kinu Gaj, a publika će imati priliku glasati za filmove koji im se najviše sviđaju. Dodijelit će se pet Zlatnih motorki, četiri žanrovske i jedna nagrada publike.

a. kučić/sjever.hr
02.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.