Now Reading:
RODITELJI NA NOGAMA Vrtić u Oroslavju skuplji za vrtoglavih 500 kuna, Šimunić: Da Grad i pokrije veći iznos, tko kaže da od 1. listopada cijena vrtića neće biti 3000 kuna?
Full Article 4 minutes read

RODITELJI NA NOGAMA Vrtić u Oroslavju skuplji za vrtoglavih 500 kuna, Šimunić: Da Grad i pokrije veći iznos, tko kaže da od 1. listopada cijena vrtića neće biti 3000 kuna?

Sve veći rast cijena energenata pogađa i dječje vrtiće. Naime, nakon što je ovih dana najavljeno poskupljenje dječjeg vrtića u Križevcima, neugodnim iznenađenjima za roditelje ne nazire se kraj. Plaćat će više i oni u Oroslavju.

Kako je objavio Jutarnji list, odluka uprave tamošnjeg Dječjeg vrtića Šlapica o porastu cijene usluga vrtića za 500 kuna itekako je razljutila roditelje. Oni su, naime, nedavno informirani da će ekonomska cijena umjesto 2000 kuna iznositi 2500 kuna, odnosno da će cijena koju oni plaćaju umjesto dosadašnjih 800 kuna mjesečno skočiti na 1300 kuna.

Za komentar smo pitali gradonačelnika Viktora Šimunića koji nam je pojasnio kako na prvu najavu poskupljenja, Grad Oroslavje nije odmah imao rješenje jer su ga iz tog privatnog vrtića pozvali na sastanak bez najavljene teme.

-Nakon što su priopćili da će vrtić poskupjeti, išao sam izračunati koliko bi to poskupljenje moglo biti. Mi kao Grad ne možemo više sufinancirati privatni, nego gradski vrtić. To bi bilo pogodovanje. Predložio sam da pričekamo listopad, studeni kako bismo vidjeli što nas čeka i kakve će mjere donijeti Vlada pa da onda izračunamo realnu ekonomsku cijenu koju bi Grad onda pokrio, no to su odbili – rekao nam je Šimunić.

Poskupljenje je krenulo 1. rujna, a gradonačelnik Šimunić pozvao je roditelje čija djeca pohađaju ovaj dječji vrtić na sastanak u utorak kako bi im objasnio svoju poziciju. Kako nam je dodatno pojasnio, proračun se radi planski i ne može se mijenjati kada se netko sjeti.

Nismo mi privatna firma, postoji procedura. Izračunat ćemo realnu ekonomsku cijenu i prema njoj sufinancirati vrtić i dalje – kazao je čelni čovjek Oroslavja te dodao da će gradska politika biti usmjerena na proširenje postojećih kapaciteta gradskog vrtića.

Naime, u Oroslavje se doseljava sve više roditelja s djecom, pa je cilj Grada osigurati svoj djeci mjesto u gradskom vrtiću.

-Grad je u nezgodnoj poziciji jer i da ima novaca da se pokrije cijeli taj višak, tko kaže da cijena od 1. listopada neće iznositi i 3000 kuna – naglašava Šimunić.

Grad je inače privatni vrtić sufinancirao s 1200 kuna za prvo dijete, 1600 kuna za drugo te punu cijenu za treće dijete. No, najavljeno bi poskupljenje direktno pogodilo roditelje i to za vrtoglavih 500 kuna što je, s obzirom na sve veći rast troškova života itekako značajan iznos.

Kako piše Jutarnji, roditelji su, zgroženi činjenicom da jedinica lokalne samouprave nije reagirala u namjeri pronalaženja sporazumnog rješenja, upozorili da ovo poskupljenje „u prijevodu” znači povećanje njihove participacije za 60 posto.

Iako Grad istim iznosom sufinancira i javne i privatne vrtiće, osnivač vrtića Rože Babić upozorio je da je riječ o privatnom vrtiću što bitno mijenja način poslovanja u odnosu na javni vrtić iza kojega stoji javni novac.

-To znači da mi u startu imamo veće troškove nego javni vrtić. Plaćamo porez na dobit, imamo obvezu kredita za gradnju objekta, a to, kao i bilo kakva dodatna ulaganja u prostor, podmirujemo vlastitim sredstvima. Imamo istu ekonomsku cijenu kao i javni vrtić u Oroslavju. Trudili smo se biti korektni i prema Gradu i prema roditeljima, no uistinu više ne možemo pristajati na nižu cijenu. Žao nam je roditelja koji si to ne mogu priuštiti, no Šlapica za to nije kriva. Nismo mi krivi što Grad Oroslavje ne može pomoći roditeljima većim iznosom sufinanciranja. Roditelji djece naše ustanove, koji imaju dobre namjere, znaju da smo među najboljim vrtićima u Krapinsko-zagorskoj županiji – rekao je Babić za Jutarnji.

Ipak, prema riječima gradonačelnika Šimunića, to nije tako.

-Nije da Grad ne želi pomoći, ali moramo biti realni. Nismo digli cijene u gradskom vrtiću, niti bi se one trebale dizati, već bi poskupljenje trebao pokriti Grad. Ajmo vidjeti kad počne sezona grijanja o kakvim će poskupljenjima biti riječ – izjavio je Šimunić.

Foto: ilustracija
tklopotan / www.sjever.hr / jutarnji.hr
01.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.