Now Reading:
Odlični turistički pokazatelji: Hrvatska na korak do rekordne 2019., financijski rezultati čak i bolji
Full Article 3 minutes read

Odlični turistički pokazatelji: Hrvatska na korak do rekordne 2019., financijski rezultati čak i bolji

Tijekom prvih osam mjeseci 2022. godine u Hrvatskoj je ostvareno 15 milijuna dolazaka i 86.6 milijuna noćenja, odnosno 40 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavilo je Ministarstvo turizma.

Pri tome su strani turisti ostvarili 76.3 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 10.3 milijuna noćenja. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 91 posto dolazaka i 96 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), dodaje se.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (24.7 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (16 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (15.3 milijuna). Zatim slijede Zadarska županija (12.8 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska (6.2 milijuna) te Šibensko-kninska županija (5.7 milijuna).

Promatrajući rezultate destinacija, najviše je noćenja od početka godine ostvareno u Rovinju (3.5 milijuna), Dubrovniku (2.8 milijuna), Poreču (2.8 milijuna), Medulinu (2.6 milijuna), Umagu (2.4 milijuna) i Splitu (2.4 milijuna).

Gledano prema tržištima, od početka godine najveći broj noćenja ostvarili su strani gosti iz Njemačke (19.8 milijuna), Slovenije (8.8 milijuna), Austrije (6.5 milijuna), Poljske (5.7 milijuna), Češke (5.2 milijuna), Italije (3.7 milijuna), Slovačke (3 milijuna), Nizozemske (2.9 milijuna) i Ujedinjenog Kraljevstva (2.8 milijuna). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (33.9 milijuna), kampovima (17.6 milijuna) i hotelima (17.2 milijuna).

Čestitavši cijelom sektoru na izvanrednim rezultatima, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac kazala je kako osim turističkog prometa koji je gotovo na razini 2019. godine, mogu posebno biti zadovoljni financijskim rezultatima koji su čak i bolji.

-Kako je pokazivao sam početak godine, kada smo već u prvom tromjesečju ostvarili veće prihode od stranih turista nego rekordne 2019. godine, tako se i nastavilo te smo u dosadašnjem dijelu godine ostvarili za gotovo 600 milijuna veću vrijednost fiskaliziranih računa nego cijele 2019. Raduje nas što su i najave za posezonu jako dobre te vjerujem kako će se ovakvi rezultati ostvariti i na razini cijele godine – rekla je Brnjac.

Tijekom kolovoza ove godine ostvareno je 4.6 milijuna dolazaka i 32 milijuna noćenja, odnosno 6 posto više dolazaka i 4 posto više noćenja nego u kolovozu 2021. godine. U odnosu na srpanj 2019. godine ostvareno je 92 posto dolazaka i 97 posto noćenja ostvarenih u kolovozu 2019. godine.

Pri tome su u Hrvatskoj od stranih turista najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (8.3 milijuna), Slovenije (2.8 milijuna), Poljske (2.1 milijun), Italije (2.1 milijun) i Austrije (2.1 milijun). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (8.8 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (6 milijuna) te u Primorsko-goranskoj županiji (5.8 milijuna), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 1.1 milijun noćenja, Medulin (1 milijun) te Vir (918.000), prenosi Index.hr.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako rezultati turističke sezone upućuju na to da će gospodarski rast i u trećem kvartalu biti iznad vladinih i drugih očekivanja.

-Izrazito ohrabrujući rezultati upućuju na zaključak da će rast u trećem kvartalu biti iznad očekivanja – rekao je premijer.

Državni zavod za statistiku je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 7.7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prenosi Index. To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 7 posto, a to je i već peti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od korona krize.

www.sjever.hr / index.hr
01.09.2022.

Input your search keywords and press Enter.